Dom naroda PS BiH o akcizama

Dom naroda Parlamenta BiH razmatraće na današnjoj sjednici set zakona o akcizama i bankarstvu, čije usvajanje omogućava nastavak aranžmana sa MMF-om, koji je Vijeće ministara BiH uputilo u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Bosna i Hercegovina 07.04.2017 | 11:45
Dom naroda PS BiH o akcizama
Sjednici prisustvuju i delegati Kluba Srba iz SNSD-a Sredoje Nović i Nebojša Radmanović, te DNS-a Dragutin Rodić, koji nisu došli na prethodnu sjednicu ovog doma, a svoje odsustvo obrazlagali su krizom nastalom nakon revizije presude protiv Srbije.

Ovo je druga sjednica Doma naroda od početka godine.

Prethodno je Vijeće ministara BiH na vanrednoj sjednici utvrdilo set zakona, i to Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.

Prijedlozi navedenih zakona (novi tekstovi) u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno – tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamenta BiH.

Ranije je Predstavnički dom državnog Parlamenta odbio prijedlog da se ova zakonska rješenja razmatraju u hitnoj proceduri, što će omogućiti amandmansko djelovanje poslanika na narednoj sjednici ovog doma. 

Ukoliko Dom naroda danas glasa za pomenuta zakonska rješenja u hitnoj proceduri, a Predstavnički dom na narednoj sjednici usvoji određene amandmane, izmjene i dopune Zakona o akcizama biće usvojene u dva različita teksta. U tom slučaju, biće formirana komisija koja će raditi na uslaglašavanju teksta zakona.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar