Protesti izraz demokratske volje

Četvrti dan zaredom u gradovima širom Srbije održani su protesti studenata i srednjoškolaca koji su nezadovoljni rezultatima predsjedničkih izbora na kojima je proteklog vikenda u prvom krugu pobjedu odnio sadašnji premijer Aleksandar Vučić.

Srbija 06.04.2017 | 21:26
Protesti izraz demokratske volje
U Beogradu je okupljanje počelo u 18 sati ispred zgrade parlamenta. Studenti na čelu kolone nosili su velike plakate na kojima piše "Dolje diktatura", "Vučiću Šrederu", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Plate ste smanjili, penzije ojadili, ovdje smo da bi vam uzvratili", navodi Tanjug.
 
Protestna šetnja, kako prenose mediji, protekla je bez incidenata. Protestvuje se i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i drugim gradovima.
 
Studenti Univerziteta u Beogradu objavili su u srijedu na Facebook-stranici da su prihvatili zahtjeve koje su iznijeli studenti u Novom Sadu.
 
Oni traže smjenu članova Republičke izborne komisije (RIK) zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Srbije o održavanju izbora na Kosovu, smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) zbog nereagiranja na prekršaje u medijima tokom kampanje, razrješenje predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog prekida skupštinskog zasjedanja 1. marta.
 
Studenti traže i smjenu glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije i urednika informativnog programa te medijske kuće zbog, kako su naveli, "režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata" i sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.
 
Studenti su naveli da će protestovatii do ispunjenja njihovih zahtjeva.
 
Nema formalnog organizatora protesta, a mladi se uglavnom organiziraju preko društvenih mreža.
 
Član Predsjedništva vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović za Tanjug je izjavio kako ta stranka ne planira organizirati nikakve kontraproteste.
 
"Protesti su izraz demokratske volje i neka svi koji to žele u njima sudjeluju dokle god to žele. Mi se ni na koji način nećemo miješati", kazao je Stefanović.

 (Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

06.04.2017 20:36

One koji su izglasali Vučića,one koji su sada protiv mladosti Srbije, a to su oni koji su radili još u vrijeme bivše Jugoslavije, pitam: Gdje je ikada radio Vučić? Koji posao? Osim što s kao balavac učlanio kod Šešelja i bio njegova podsuknja. A onda osnovao svoju stranku i postao predsjednik vlade.

ODGOVORITE
Name

Sos

08.04.2017 18:00

Pocisti u svom dvoristu!!!!!