Marka tvrdi: Jugoslavija bi dominirala svijetom!

Španski list se setio stare SFRJ i od aktuelnih sportista napravio timove koji bi, prema oceni novinara Marke, danas dominirali planetom.

Fudbal 07.04.2017 | 23:40
Marka tvrdi: Jugoslavija bi dominirala svijetom!
Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije nema više od dve i po decenije. Gašenjem velike države i početkom krvavog rata na njenim prostorima nestala je sportska velesila tog doba.

Nekako se potrefilo da je SFRJ u trenucima raspada na sportskom planu bila najjača u svojoj istoriji. U isto vreme su se i rađale su se i stasavale nove genaracije šampiona.

Dovoljno je reći da je SFRJ te 1991. po prvi put imala klupske prvake Evrope u fudbalu i košarci - Crvenu zvezdu i POP 84, a da je jedini stranac bio Miodrag Belodedić.

U vaterpolu je titulu šampiona Starog kontinenta odbranila Mladost iz Zagreba, dok je Proleter iz Zrenjanina bio rukometni vicešampion Evrope, tesno izgubivši od Barselone, kojoj je to bila prva od devet titula.

O reprezentativnim trofejima, posebno u kolektivnim sportovima, da i ne govorimo.

Novinari na oviom prostorima često vole da se pozabave i da od aktuelnih sportista iz republika SRFJ naprave moćne reprezentacije. Isto je učinio i Alvaro Roka, žurnalista Marke.

Verovatno se nećete u potpunosti složiti s njegovim izborom, ali morate da prihvatite činjenicu da bi jugoslovenske reprezentacije i dalje dominirale, kao i to da bi kvalitet sporta u državi bio daleko, daleko veći od trenutnog.

KOŠARKA:

"Sadašnja genracija ne bi bila najbolja, ali skup igrača sigruno čini zavidan tim koji bi mogao da parira i bude glavni rival SAD", zaključuje Roka.

A, ovo je izbor:

Plejmejkeri: Teodosić (Srbija), Dragić (Slovenija)
Bekovi: Dončić (Slovenija) Bogdan Bogdanović (Hrvatska)
Krila: Hezonja (Hrvatska) Kalinić (Srbija)
Krilni centri: Šarić (hrvatska), Jokić (Srbija), Vučević (Crna Gora)
Centri: Peković (Crna Gora), Tomić (Hrvatska), Antić (Makedonija)

*Nismo sigurni na kog Bogdanovića je mislio novinar. Bogdan, kako piše, je iz Srbije, ali je država pogrešna, pa nije isključeno da je mislio i na Bojana Bogdanovića. U svakom slučaju i za jednog i za drugog bi moralo da se nađe mesta.

FUDBAL

"Jugoslavija nikada u fudbalu nije dostigla sam vrh, ali i pored toga idealnih 11 bi svakako danas bilo u konkurenciji da osvoji bilo koji turnir", uveren je.

Idealnih 11 po novinaru Marke:

Golman: Oblak (Slovenija)
Odbrana: Srna (Hrvatska), Savić (Crna Gora), Subotić (Srbija), Kolarov (Srbija)
Srednji red: (Pjanić (BiH), Modrić (Hrvatska), Rakitić (Hrvatska)
Napad: Jovetić (Crna Gora), Džeko (BiH), Mandžukić (Hrvatska)

U tenisu je izdvojen Novak Đoković, kao jedan od najboljih igrača "belog sporta" svih vremena.

"Đoković je veliko ime u istoriji tenisa koje je rođeno u ovom delu Evrope. Ali, pored Srbina ne bi trebalo zaboraviti ni Gorana Ivaniševića, jer je hrvatski 'bombarder' kao pionir otvorio mnoga vrata za igrače koji su dolazili iz Jugoslavije. Tako i za Marina Čilića grend slem šampiona", piše u tekstu.

Jugoslavija bi po broju grend slem titula bila peta sa 14!

Đoković (12)
Ivanišević (1)
Čilić (1)

I na kraju su nabrojane medalje sa poslednjih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Hrvatska 10 (5 zlatnih)
Srbija 8 (2)
Slovenija 4 (1)
Kosovo 1 (1)

"SFRJ bi bila u Top 10 na devetom mestu, dok je Španija Igre završila na 14. sa 17 medalja od kojih sedam zlatnih. Nije loše za mediteransku zemlju", podvlači Alvaro Roka.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar