Ostvaren suficit od 227.000 KM

Pred odbornicima Skupštine grada Istočno Sarajevo našli su se izvještaji o izvršenju budžeta, te radu gradonačelnika i Gradske uprave za proteklu godinu. I pored ostvarenog suficita u budžetu, opozicija je glasala protiv usvajanja i oštro kritikovala izvještaje.

Republika Srpska 05.04.2017 | 19:10
Ostvaren suficit od 227.000 KM
Grad Istočno Sarajevo u protekloj godini ostvario je suficit u budžetu od oko 277 hiljada maraka. Prema riječima novog gradonačelnika, ovakvim finansijskim izvještajem rijetko koja lokalna zajednica u Srpskoj može da se pohvali.

Ipak, protiv izvršenja budžeta glas protiv dali su opozicioni SNSD i DNS.

“Glavne zamjerke su zbog netransparentnog i neravnomjernog raspoređivanja budžetskih sredstava iz suficita opštinama”, izjavio je odbornik SNSD-a Damjan Škipina.

Aleksandar Glavaš iz DNS-a kritikovao je izdvajanja za socijalnu zaštitu, koja su, kako tvrdi, trošena bez utemeljenja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković iznenađen je negativnim glasanjem:

“Volio bih da se uradi analiza budžeta svih gradova i opština u Republici Srpskoj i da se pokaže ko je uspio da posluje na ovakav način. Ne stoji kritika na izvještaj sa ovim suficitom.”

Vuković je poručio da će raspodjela sredstava po opštinama u narednom periodu biti izbalansirana, te da će se uvažiti zahtjevi i potrebe lokalnih zajednica. To, tvrdi, neće biti lako.

“Grad želi jake opštine, a sve opštine treba da pokažu da žele jak grad. Dolazimo do utiska da grad stalno ima višak sredstava i da je stalno dužan da finansira opštine. Grad je imao zbog vanrednih prihoda suficit u budžetu, ali to se neće dešavati uvijek. Mi imamo jasno podijeljene nadležnosti između grada i opština, ali grad će pomagati, iako nema novca”, istakao je gradonačelnik.

Uz izvještaje o radu gradonačelnika, Gradske uprave i izvršenje budžeta za proteklu godinu, Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je i odluke o izradi Statuta grada i Poslovnika o radu.

Usvojena je i odluka o platama funkcionera, koje su ostale na istom nivou.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

T

06.04.2017 17:28

Taj suficit dajte FK Slavija ionako banke niste dali u I N.Sarajevo.samo onda odvojite Šaviju od toga.jer čega se on uhvati ni trava ne raste.Upropastio je RTRS.košarkaški klub SLavija.FK Slaviju

ODGOVORITE
Name

kameleon

08.04.2017 07:13

Suficit je rezultat otimanja novca od građana Istočnog Sarajeva, na sve moguće načine. Rente, komunalne takse, porezi na sve i svašta, tužbe protiv boraca i izbjeglica za građevinski materijal koji je poklonila Vlada Srbije za izgradnju stanbenih objekata itd.

ODGOVORITE