Zvezda brani trofej i Evroligu! Železnik je bio osinjak za Budućnost!

Crveno-beli ubedljivi u majstorici polufinalne serije ABA lige - 82:59! 

Košarka 04.04.2017 | 21:00
Zvezda brani trofej i Evroligu! Železnik je bio osinjak za Budućnost!
Crveno-beli će treću godinu u nizu igrati u finalu regionalnog šampionata, a drugi put rival će im biti zagrebačka Cedevita.

Zvezda je u odlučujućem meču polufinala Budućnost slomila dominantnom predstavom u trećem periodu sa 32 poena, kada je stekla nedostižnih 20 razlike.

Domaćin je ispustio dvocifrenu prednost u prvom poluvremenu, ali na startu drugom "poguran" tehničkom greškom Savovića, te trojkama Simonovića i Dženkinsa pravi seriju 18:4 kojom je slomio Podgoričane.

Crveno-bele su predvodili Čarls Dženkins sa 17 poena i šest asistencija, te Marko Simonović sa 14 poena. Dvocifren učinak imali su još Ognjen Kuzmić sa 13 poena i deset skokova, te Milko Bjelica sa deset poena.

Kod gostiju su se istakli Boris Savivić i Džej Ar Rejnolds sa po 16 poena, dok su poentirali još samo Nemanja Gordić sa osam, potom Suad Šehović, Aleksa Ilić i Petar Popović sa šest poena, te Klasen sa jednim.

Košarkaši Crvene zvezde dugi put uzastopno braniće trofej ABA lige. Srpski i regionalni šampion ostvario je prvi veliki cilj ove sezone, pošto je u užarenoj atmosferi dvorane u Železniku savladao podgoričku Budućnost i zakazao finalnu seriju sa Cedevitom - 85:59.

Crveno-beli su pitanje pobednika odlučili u trećoj četvrtini, kada su iskoristili nervozu i ispadanje iz ritma ekipe Ilijasa Zurosa, stigli do ogromne prednosti, a potom sigurnom igrom osujetili sve nalete gostiju i došli do najvažnije pobede u ovoj sezoni.

Još jednom su se visoki Zvezdini igrači žestoko mučili sa fenomenalnim BorisomSavovićem. Nekadašnji krilni centar upravo ekipe sa Malog Kalemegdana još jednom je bio osnovna snaga Budućnosti, pa je Dejan Radonjić bio prinuđen da mu traži pravog čuvara, ali je to išlo prilično teško, jer je iskusni prvotimac Podgoričana pogađao iz svih pozicija i bio dvocifren u prvom poluvremenu. Ipak, sam je sebe uveo u probleme na startu drugog dela igre, kada je prvo napravio namernu ličnu grešku, a onda zbog prigovora dobio i tehničku. To je surovo kaznio Marko Simonović, koji je prvo pogodio tri penala, a onda i šut van linije 6,75, pa je Zvezda stekla ozbiljnu zalihu.

Simonović i neumorni Čarls Dženkins su u trećoj četvrtini udružili snage, pa je domaćin na njihovim krilima napravio seriju 18:4 i otišao na 20 poena prednosti. Podgoričanima je tada najveće probleme napravila velika nervoza, zbog koje nisu uspeli da uhvate rezultatski priključak, a Zvezdini snajperisti sz nastavili da bombarduju koš rivala i do kraja deonice stigli do gotovo nenadoknadive razlike.

Večeras je postalo i definitivno jasno da je Radonjićev tim u potpunosti izašao iz napadačke krize, a domaćin je za razliku od nekih utakmica u ovoj sezoni gotovo perfektno gađao i sa linije penala, što je predstavljalo jednu od važnijih stavki kada je u pitanju konačan ishod. Žestoka bitka je vođena pod koševima, gde su gosti ipak bili nešto smireniji, što ih je u dobroj meri održavalo u životu.

Na kraju je ulogu Zvezdinog junaka apsolunto zasluženo poneo fenomenali Čarls Dženkins, koji je  na kraju bio najefikasniji akter utakmice sa 17 postignutih poena. Simonović je meč završio sa 14, a Kuzmić sa 13 postignutih poena. Kod Budućnosti suSavović i Rejnolds ubacili po 16, ali su ostali potpuno podbacili, pa gosti nisu mogli da se nadaju drugačijem ishodu.

Zvezda i Cedevita će finalnu seriju počeli 10. aprila, igraće se dva meča u dva dana u Beogradu, a posle dana pauze dva u nizu u Zagrebu, ako bude bilo potrebe. Titulu će osvojiti tim koji prvi ostvari tri pobede. Potencijalni peti meč će se igrati u Beogradu.

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST 82:59 (21:15, 14:14, 32:22, 15:8)

Dvorana: FMP, Železnik
Gledalaca: 3.209
Sudije: Matej Boltauzer, Sašo Petek, Josip Radojković.

CRVENA ZVEZDA: Volters 7, Tompson, Dangubić 5, Mitrović 6 (12sk), Lazić 2, Dobrić, Simonović 14 (3/7 za tri), Rakićević, Dženkins 17 (3/5 za tri, 6as), Gudurić 8 (5as), Kuzmić 13 (10sk), Bjelica 10.

BUDUĆNOST: Rejnolds 16, Su. Šehović 6, Subotić, Se. Šehović, Gordić 8 (4as), Baćović -, Ilić 6 (6sk), Savović 16 (5sk), Klasen 1, Nikolić, Popović 6, Vranješ.

Izvor: B92/mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar