Kinezi zadovoljni Šarovićem

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović razgovarao je danas sa zamjenikom ministra poljoprivrede Narodne Republike Kine Ću Dongjuom o poboljšanju saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i turizma.

Bosna i Hercegovina 03.04.2017 | 15:55
Kinezi zadovoljni Šarovićem
Na sastanku je dogovoreno da dvije zemlje potpišu sporazume o poljoprivredi i veterinarstvu, koji bi omogućili da BiH dostigne potrebne standarde za izvoz hrane životinjskog porijekla na kinesko tržište.

Poseban interes u saradnji sa Kinom BiH vidi u turizmu. Samo prošle godine više od 130 miliona Kineza putovalo je u inostranstvo, a ove godine značaj broj njih posjetiće Zapadni Balkan, jer se uskoro otvara direktna avio-linija Beograd-Peking.

"U tom smislu mi već činimo konkretne korake. Ministar spojnih poslova Igor Crnadak incirao je za viznu liberalizaciju. Namjera je da kineski turisti koji posjećuju regiju bez viza, mogu da putuju Zapadnim Balkanom u okviru turističkih tura kroz Srbiju, BiH, Hrvatsku i Crnu Goru", ističe ministar Šarović.

Zamjenik ministra poljoprivrede Narodne Republike Kine Ću Dongju kaže da će u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo dolaziti sve više kineskih turista i to iz nekoliko razloga.

"Prvi je film `Valter brani Sarajevo` koji je u Kini izuzetno popularan. Vaša prednost je i multietnička kultura i običaji, zatim bogata trpeza i prirodne ljepote. Za nas je izuzetno važno i to što su vaši narodi srdačni i gostoljubivi", kaže Dongju.

Kineski zvaničnik istakao je i veliku ulogu ministra Šarovića u saradnji BiH i Kine. Osim njegovih stručnih kvaliteta, Kinezima se dopao i vizuelno.

Ću Dongju nije štedio komplimente na račun Šarovića: "Gospodin Šarović je veoma šarmantan i veliki je džentlmen. On je ljepotan, najljepši je ministar u BiH. Mi smo bili zadivljeni kada smo ga vidjeli."

BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ljepotan

03.04.2017 14:44

Nek glumi onda Valtera!

ODGOVORITE
Name

Ružna Fata

03.04.2017 17:12

I ja ću se nakon ovih izjava zaljubiti u Mirka.

ODGOVORITE
Name

Kliker

03.04.2017 18:47

Pa vodite ga u Kinu.Nek vam tamo bude maneken.

ODGOVORITE
Name

Gojko

04.04.2017 08:26

I šta je dogovoreno, izgradnja česme u Rogatici!!?

ODGOVORITE
Name

007

04.04.2017 14:45

A tek Eskimi?

ODGOVORITE