Molitvenik Isidore Sekulić

Dragulji od molitvica

Srbija 02.04.2017 | 20:26
Molitvenik Isidore Sekulić
Protođakon dr Ljubomir Ranković uspeo je da pronađe "Deset molitvica" Isidore Sekulić, naše znamenite književnice.

Molitvice koje je donosila dolazeći redovno u "malu topčidersku crkvu" u Beogradu svedoče o duhovnoj snazi, dubini i širine te, po mnogim mišljenjima, najprosvećenije žene u istoriji srpske kulture. Baš zbog dragocenosti molitvi, njihove lepote i smisla, šabački "Glas crkve" ih je u tiražu od 150.000 primeraka štampao pred vaskršnje praznike, od čega će 40.000 biti podeljeno besplatno deci i omladini Eparhije šabačke SPC.

"Ovaj dragoceni rukopis u kom su brilijantne reči slavne Isidore, pronašao sam sasvim slučajno u zaostavštini vladike Jovana, bivšeg episkopa šabačkog i rektora Beogradske bogoslovije, inače sinovca, saborca i sapatnika svetog vladike Nikolaja Velimirovića."

Isidora je ove molitve dodavala u svoje uobičajene molitve u tom njemu milom i dragom Hramu u Beogradu.

Isidora Sekulić rođena je 1877. godine u Mošorinu. Školovala se u Novom Sadu, Somboru, Šapcu, Pančevu i Beogradu. Doktorirala je 1922. godine. Bila je prvi čelnik Udruženja pisaca Srbije, član PEN i prva žena akademik kod Srba. Umrla je 1958. godine u Beogradu, ostavljajući iza sebe besmrtna dela kao što su: Saputnici, Đaci Bogorodične crkve, Kronika palanačkog groblja, Pisma iz Norveške, Njegošu knjiga duboke odanosti.

"I polazim iz hrama spremna za ono što me s druge strane čeka, kao da je to samo jedan dan trajanja i dečja igra. Ali kad pređem prag, osvrnem se i uzdahnem teško uzdahom života, uzdahom iz sveta. Gospode, daj mi da ne zaboravim prelaziti taj čudni, zajednički prag između tvoje i moje kuće, da ponovo dolazim u tvoju kućicu kraj druma, između nekoliko drveta", pisala je Isidora Sekulić.

(BN televizija / V. Mitrić)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Драгица Станисављевић Требиње, Преображењска 8

12.09.2017 08:37

Поштовани, ако можете пошаљите ми молитве Исидоре Секулић. Била бих вам веома захвална. Већ дуго их тражим. Свако вам добро. [email protected]

ODGOVORITE