Glasanje i u BiH za predsjednika Srbije

U Ambasadi Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Banjoj Luci bit će otvorena biračka mjesta za glasanje na sutrašnjim izborima za predsjednika Srbije.

Bosna i Hercegovina 01.04.2017 | 14:22
Glasanje i u BiH za predsjednika Srbije
Biračka mjesta biće otvorena od 7 do 20 sati.

U Ambasadi Srbije kažu da oko 1.000 birača u BiH ima pravo glasa za predsjedničke izbore, od čega su u Sarajevu registrovana 154 birača, a u Banjoj Luci između 700 i 800.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević će u Ambasadi glasati u 11 sati.

Predsjednik biračkog odbora u Banjoj Luci obratit će se medijima radi upoznavanja sa tokom glasanja sutra u 10 sati u Generalnom konzulatu Srbije.

Vukićević je ranije rekao Srni da glasanja neće biti u konzulatu Srbije u Mostaru, jer nije prijavljen dovoljan broj glasača.

On je dodao da je prilikom glasanja, radi utvrđivanja identiteta na biračkom mjestu, neophodno da građani ponesu važeći pasoš Srbije ili važeću ličnu kartu Srbije, ličnu kartu Srbije na starom obrascu, sa potvrdom MUP-a Srbije o podnesenom zahtjevu za izdavanje nove lične karte ili važeću vozačku dozvolu Srbije na starom obrascu sa upisanim JMBG.

Od ponoći 31. marta počela je predizborna tišina u Srbiji.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je 2. marta predsjedničke izbore za 2. april.

Kandidati za predsjednika Srbije su Saša Janković, Vuk Jeremić, Miroslav Parović, Saša Radulović, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli), Aleksandar Vučić, Boško Obradović, Vojislav Šešelj, Aleksandar Popović, Milan Stamatović i Nenad Čanak.

U drugi krug, prema zakonu, ide se ukoliko u prvom krugu nijedan kandidat ne dobije više od polovine glasova izašlih birača. U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Međutim, prema svim procjenama i istaživanjima drugog kruga teško da će biti, jer sve ukazuje da će predsjendički kandidat SNS Aleksandar Vučić pobijediti već u prvom krugu.

(BN/Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar