EL: Zvezda - Uniks, reakcije... Radonjić: Moji igrači su lavovi!

Nije još kraj, ali Radonjić je prezadovoljan! Trener Crvene zvezde odao je ekipi priznanje na 16 ostvarenih pobeda u Evroligi 2016/17. O najboljim partijama i različitim timovima. . .  Milko Bjelica: Zaslužili smo TOP 8! "Propustili smo neke šanse, ali da nam je neko pre početka sezone ponudio da poslednja utakmica odlučuje – sigurno da bismo prihvatili", poručio je iskusni košarkaš Crvene zvezde mts Milko Bjelica posle pobede nad Uniksom.  Simonović: Greota bi bila da ispadne tim koji je sa najmanjim budžetom prikupio simpatije cele Evrope! “Napravili smo sjajan rezultat u Evroligi“, kaže Zvezdino krilo.  Anđušić: Zvezda ima šanse protiv Darušafake! „Pokazali su da znaju da igraju na gostujućim terenima“, rekao je srpski bek.

Košarka 31.03.2017 | 23:10
EL: Zvezda - Uniks, reakcije... Radonjić: Moji igrači su lavovi!
Dejan Radonjić rekao je posle utakmice protiv Uniksa da u sebi nosi "osećaj ogromnog zadovoljstva" zbog 16 pobeda u novom formatu Evrolige, koji je na početku sezone bio nepoznanica za sve.

"Nažalost, to nije dovoljno za plasman u Top 8, iako se smatralo da će i 14 ili 15 doneti prolaz. Tu smo, gde smo. Imamo mnogo razloga za zadovoljstvo nastupom u Evroligi, ali ovog trenutka bih tu zastao, jer imamo još jedan meč do kraja takmičenja, a pre toga još jedan, važniji od tog", aludirao je na "majstoricu" polufinala plej-ofa ABA lige protiv Budućnosti.

Zvezda je pred oko 10.000 navijača u Kombank areni savladala Uniks 83:65, u potencijalno poslednjem evroligaškom meču na domaćem parketu ove sezone.

"Mislim da smo odigrali dosta dobar meč, vrlo stabilan. Odbrana je bila standardno dobra, bili smo raspoloženi u napadu i osim problema sa skokom, sve smo uradili manje-više dobro. Imali smo šut za tri poena skoro 60 odsto i uspeli da savladamo prilično dobar Uniks. Odmah premeštamo fokus na Budućnost".

Radonjić je o lošoj prvoj četvrtini rekao da je krivac za to Zvezdin način igre i komplikovanje u napadu, a ne posebno dobra odbrana Uniksa.

Još jednom je ukazao na personalne probleme, koji se prvenstveno ogledaju u neigranju Stefana Jovića zbog povrede leđa.

"Kada smo malo uprostili igru, sve je izgledalo bolje. Postoji već i navika, misli se da je ono najbolje što smo pružali ove sezone - ono kako uvek možemo da igramo. Ovo sada nije taj isti tim, iako će uvek dati sve od sebe da uradi posao. Možda izgubimo od Darušafake. I šta? Mislim da nam je ipak potrebno malo realnog gledanja na stvari. Razumem ljude, ali moram da stanem malo i u odbranu mojih igrača, koji se bore kao lavovi".

Jedan novinar primetio je da igrači nisu preterano slavili pobedu nad Uniksom i postavio pitanje da li je to stvar umora (prošle nedelje odigran je peti mini-ciklus sa dve evroligaške utakmice u razmaku od 48 sati) ili nečega drugog.

"Svesni smo svega što smo uradili u Evroligi. Pre početka sezone niko nije znao kako će ovo izgledati. Biće potrebno da prođe još jedna sezona da bismo mogli da poredimo neke stvari... Da li sam ja razočaran? Ne, oduševljen sam!"

Radonjić je dodao da će odluka o mestu odigravanja "majstorice" protiv Budućnosti biti saopštena u subotu.

"Zna se šta je naš cilj u tom duelu. Gde god da se bude igralo, ambicija je ista".

Košarkaši Crvene zvezde mts upisali su i 16. pobedu u Evroligi, ali bez obzira na novi trijumf - za plasman u narednu fazu takmičenja potrebno je da slave i na gostovanju Darušafaki.

U neobičnom meču protiv Uniksa, crveno-beli su ponovo odigrali dobru odbranu, a za razliku i od nekih prethodnih mečeva, i ofanzivni "arsenal" je funkcionisao, ako ne računamo bledu prvu četvrtinu. To se popravilo u nastavku za pobedu rezultatom 83:65.

Najefikasniji akter meča bio je Milko Bjelica koji je "izjednačio" svoj rekord sezone u Evroligi - 19 poena, koliko je imao i u porazu od Žalgirisa.

"Bilo je dosta padova u toku utakmice, ali smo na kraju pokazali da smo dobra ekipa i da je pad forme samo prolazan", bio je prvi komentar Milka Bjelice posle meča.

Iskusni košarkaš fokus stavlja na utorak i meč protiv Budućnosti u polufinalu ABA lige koji će odlučivati o finalisti ovog takmičenja. Zvezda je povela u seriji, ali je u međuvremenu poražena u Podgorici, pa odlučuje "majstorica".

"Pre svega treba da se preusmerimo na meč protiv Budućnosti, to nam je meč sezone, i svi znamo šta donosi poraz, a šta pobeda. Ne treba razmišljati o daljim utakmicama, glave su tu za Budućnost i probaćemo da ponovimo ovu partiju od večeras. Energije nam ne fali i ovi momci su karakterom, ali i fizički dovoljno jaki da mogu izdrže ovaj ritam", kazao je Bjelica.

Zvezdin (krilni) centar je u poslednjoj deonici, u naletu dobre energije, postigao i dve trojke.

"Znači mi sigurno na psihološkom smislu zbog samopouzdanja. Znam ja dobro svoj kvalitet i drago mi je što sam večeras to pokazao i pomogao ekipi, a nadam se da ću takav doprinos imati i protiv Budućnosti", naveo je on.

Na kraju je analizirao odličnu sezonu Crvene zvezde u Evroligi, koja bez obzira na učinak od 16 pobeda i 13 poraza još uvek nije obezbedila plasman u narednu fazu takmičenja.

"Mislim da je 16 pobeda u ovakvom takmičenju ogroman uspeh. Pred početak smo prognozirali mnogo manje i mnogo lošiji plasman, ali smo pokazali visok nivo igre tokom čitave sezone, pobeđivali smo velike ekipe i mislim da smo zaslužili TOP8, i da smo na tom nivou, ali situacija je takva kakva je...", kazao je Bjelica i poručio:

"Propustili smo neke šanse, ali da nam je neko pre početka sezone ponudio da poslednja utakmica odlučuje – sigurno da bismo prihvatili".

Prognoze su se menjale kako je sezona odmicala, ali svakoj je zajednički imenitelj bio taj što se smatralo da sa 16 pobeda Crvena zvezda sigurno ide među osam najboljih u Evropu. I sada na kontu crveno-belih 16 pobeda. Ova poslednja ostvarena večeras protiv Uniksa u Beogradu. Opet nije dovoljno. Šampion Srbije i Jadrana će o svojoj sudbini odlučivati naredne nedelje na gostovanju kod Darušafake u Istanbulu.

Između te i ove večerašnje utakmice i okršaj sa ekipom Budućnosti u polufinalu Jadranske lige. Zbog toga što se baš preko regiona ide u Evroligu i naredne sezone sigurno i bitnija utakmice od one na Bosforu. Ali ta Darušafaka biće prilika da Zvezda na najlepši način zaokruži jednu predivnu sezonu.

“Nažalost, došlo je do toga da se lomi u toj jednoj utakmici. Idemo na noge stvarno jako protivniku, koji vredi 20.000.000 ili 30.000.000 evra i pravljen je za sam vrh Evrolige. Ali mi smo već prikupili simpatije cele Evrope. Napravili smo sjajan rezultat i to nam je najveća satisfakcija. Idemo tamo da odigramo još jednu mušku utakmicu i da probamo da pobedimo“, kaže za naš sajt Marko Simonović posle te pobede nad Uniksom.

Niko od navijača Crvene zvezde ne može da se otme utisku: bila bi sportska nepravda da neko sa 16 pobeda ne prođe dalje?

“Bila bi stvarno greota da ne prođemo dalje. Svaka čast Darušafaki, sjajan su tim, imaju sjajnog trenera, ali stvarno bi bila greota da mi kao ekipa koja je sa najmanjim budžetom u Evroligi, a ne pričam ovo zato što smo baš mi u pitanju, da ekipa koja je sa najmanjim budžetom pokupila tolike simpatije da ne prođe dalje... Ali kažem, idemo tamo da se borimo“, najavljuje Simonović.

O Uniksu samo kratko... Jer nema sumnje da je Budućnost u podsvesti crveno-belih.

“Odigrali smo dobru utakmicu. Vrlo dobru uz sve probleme koje smo imali. Pokazali smo karakter, vratili smo se u ritam, iako lično ne mislim da smo mi izgubili nešto što nismo smeli. Izgubili smo tamo u Barseloni, pa ovde protiv Olimpijakosa, koji je po meni jedan od najvećih favorita za osvajanje Evrolige. Izgubili smo i od Budućnosti, ali u Podgorici smo uvek teško igrali“, smiren je Simonović pred revanš sa crnogorskim predstavnikom u ABA ligi.

Volters: Pokušavamo da nadoknadimo Jovićevo neigranje, čeka nas zabavnih sedam dana! Amerikanac podvlači da je fokus na utakmci protiv Budućnosti.

Sada kada je Stefan Jović povređen, za Crvenu zvezdu je veoma važno da na parketu ima raspoloženog Nejta Voltersa.

On je u pobedi protiv Uniksa, pokazao da može da odigra kvalitetne minute, a upravo takva igra će mu biti više nego potrebna u meču protiv Budućnosti u utorak u kojoj se rešava prolazak u finale ABA lige.

Kao i celom timu, i njemu je na ovom meču krenulo nabolje u napadu.

„Poslednjih par utakmica smo odigrali loše u napadu, dobro je što smo pogodili nekoliko šuteva iz daljine. Sigurno ćemo se bolje osećati zbog toga. Imaćemo malo više energije. Bio je ovo dobar dan za nas“, rekao je Volters posle pobede nad Uniksom.  

U drugoj četvrtini, Zvezda je počela mnogo bolje da igra nego u prvoj. Šta je uzrok tome?

„Mislim da smo igrali bolju odbranu i malo brže u napadu. Trudili smo se da budemo što agresvniji. Imali smo neke ostvorene šuteve i pogodili. Malo smo bolje delili loptu između sebe nego u prethodnih nekoliko utakmica“.

Jasno je da bez Stefana najveći teret organizacije igre pada upravo na tebe i na Dženkinsa. Kako se osećaš i da li ti je prijateno u toj ulozi?

„Stefan je fantastičan plejmejker. U poslednje vreme ima problema sa povredom i teško igra. Ja i Čarls, a i ostatak tima, pokušavamo to da nadoknadimo. Pre svega u napadu, sa što više dodavanja. Trudimo se da igramo što brže možemo. Narednih sedam dana očekuju nas dve izuzetno bitne utakmice u ABA ligi i Evrolige. Prvo moramo da se fokusiramo na utorak. To je ogromna utakmica i moramo da pobedimo u tom meču. Biće to zabavnih sedam dana...“, zaključio je Zvezdin Amerikanac. 

Nije  Danilo Anđušić bio na svom nivou protiv Zvezde. Postigao je samo trojku na kraju prve četvrtine i tu stao. Srpski bek i nekadašnji član Partizana je realno ocenio meč u Kombak Areni.

„Ova utakmica nije imala rezultatski značaj. Ali smo mi došli da igramo na pobedu, bliži se kraj regularnog dela Evrolige i VTB lige. I hteli smo da se što bolje spremimo za plej-of. Međutim, nismo odgovorili u određenim trenucima na Zvezdinu igru. Zasluženo smo poraženi“, rekao je Anđušić.

Potom je govorio o Zvezdinim šansama u odlučujućem meču.

„Biće teško, Darušafaka je u odličnoj formi. Vezala je par pobeda i neće im biti lako u Istanbulu. Verujem da imaju šanse. Bili su dobri ove sezone, i to ne samo na domaćem terenu. I na strani su ostvarili pobede. Imaju šanse.“.

Anđušić prati dešavanja u regionu, posebno u bivšem klubu.

„Kad god sam u mogućnosti pratim dešavanja. Gledam Evroligu i naravno Partzian. Drago mi je da su pokazali da mogu da stignu do finala i samog kraja. Drago mi je zbog momaka, jer vidim da se bore. Voleo bih da ih vidim u finalu i da bude derbi. To će biti sjajno za ljubitelje košarke. Biće neizvesno u tom slučaju. Fenomenalan osećaj je igrati u Beogradu. Nisam bio pred mojom publikom, ali drago mi je što sam došao ovde. Nadam se da ću jednog dana igrati protiv svog kluba“,  rekao je Anđušić i napomenuo da ne razmišlja o odlasku iz Uniksa pošto ima još godinu dana ugovora sa tim klubom.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar