Botovi Florentina Pereza!

Novinarima 300. 000 da napadaju po komandi, Ančeloti na meti zbog Bejla! Korupcionaška afera u Španiji otkrila i zakulisne radnje u Realu!

Fudbal 02.04.2017 | 17:30
Botovi Florentina Pereza!
“Operacija Punico“. Korupcionaški skandal koji nedeljama potresa Španiju. Dnevna politika. Nije to tema za ovaj sajt. Ali malim delom jeste, jer je jedan od glavnih aktera celog procesa, izvesni Alehandro de Pedro, bio “udarnik“ Florentina Pereza sa zadatkom da brani Real i po potrebi - napada sve one koji smetaju predsedniku Kraljevskog kluba.

De Pedro je za tu uslugu dobio 300.000 evra, a zvanično obrazloženje je bilo da je njegov zadatak bio da poboljša status Reala na društvenim mrežama. I u Španiji i u inostranstvu. Ugovor je potpisan septemrba 2013. godine.

Potezi Realove uprave po pravilu su hvaljeni. Ali ne samo to. De Pedro je u saradnji sa novinarom Havijerom Iglesijasom osnovao navodno nezavisni sajt diariobernabeu.comna kome je vršen pritisak na sudije, posebno one koje su arbitrirale na utakmicama sa Barselonom, pa i trenera Karla Ančelotija. Izmišljeni likovi potom su šerovali sav taj sadržaj po društvenim mrežama kako bi se širila Realova propaganda.

Sajt više nije u funkciji, ali sudski proces u pomenutoj Punico aferi otkrili su kako je sve funkcionisalo. De Pedro je redovno izveštavao Pereza o tekstovima koji su izlazili, dok je prvi čovek Reala i sam povremeno slao “ideje“ koje bi trebalo obraditi. Sajt eldiario.essve ih je objavio.

Posebno zanimljiva bila je zbrka oko Gereta Bejla, koji je blistao kod Ančelotija u debitantskoj sezoni u Madridu. Ali kako je stigao poslednjeg dana prelaznog roka, pritom bez treninga jer je štrajkom izdejstvovao odlazak iz Totenhema, italijanski strateg ga je lagano uvodio u ritam. Perez je bio nestrpljiv, pa je preko sajta diariobernabeu.comkritikovao šefa struke. Čim bi Ančeloti na par utakmica odmarao Bejla novinar Iglesijasje protestovao i na trenerovim konferencijama za medije zapitkivao: de li je prevelik luksuz da igrač od 99.000.000 evra - tu sumu pominje Diario - sedi na klupi.

Na meti je bio i Perezov prethodnik u predsedničkoj fotelji Ramon Kalderon, pa i poznati sudija Undijano Maljenko zbog odluka na El Klasiku koji je Barsa dobila sa 4:3.

“Dobro veče presi (predsedniče). Pratimo priču o sudijama, sa posebnim akcentom na fotografiju na kojoj se vidi da je Buskets šutnuo Pepea u glavu“, javljao se De Pedro marta 2014. godine.



Narednog dana osvanuo je tekst sa naslovom: “Real je navikao da protiv Barselone igra sa desetoricom“.

U kasnijim SMS porukama, sam Perez sumnja u delotvornost celog projekta, baš zato što su svi shvatili da je sajt klupsko glasilo. Kasnije se od projekta i odustalo. Na sudu je pričao kako ni ne poznaje Havijera Iglesijasa, kako ceo ovaj slučaj nije toliko bitan jer Real ima “na hiljade takvih sajtova“, ali je potom izrazio žaljenje što je uopšte ulazio u celu priču, jer je “čovek koji se nama predstavio ekspert na kraju učestvovao u delima koje kaljaju Realovo ime“.

Havijer Iglesijas, koji sada radi za OK Diario, priznao je da je bio na Realovom platnom spisku i ocenio da je u takvim okolnostima sasvim normalno da piše ono što se od njega traži.

Sam Ančeloti je rekao da niko iz Reala nije ni pokušao da u direktnim razgovorima utiče na njegov izbor tima, te da ne zna ništa o spornom sajtu i pritiscima koji su išli preko njega. Upitan da prokomentariše sumu od 300.000 evra godišnje koliko je Real plaćaoDe Pedru i Iglesijasu u šali je rekao: “Skupi neki novinari“.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar