Todorić otjeran sa čela Agrokora

Rukovodstvo Agrokora je sa povjeriocima postiglo dogovor o takozvanom "stendstil" aranžmanu, pišu hrvatski mediji i navode da je Ivica Todorić pristao da ode sa čela te kompanije.

Region 31.03.2017 | 09:38
Todorić otjeran sa čela Agrokora
Hrvatska radiotelevizija je javila da se sastanak sa povjeriocima - bankarima završio postizanjem dogovora o "stendstil" aranžmanu, ali da ostali detalji zasad nisu poznati.

Takav aranžman podrazumeva sporazum svih povjerilaca da neće krenuti u naplatu potraživanja tokom precizno definisanog procesa restrukturisanja kompanije.

Tokom važenja "stendstil" aranžmana, dotadašnji vlasnici ostaju bez dijela ili čak svih vlasničkih prava, dok je smjena ključnog menadžmenta nešto što se smatra potpuno uobičajenim i logičnim.

"Večernji list" piše da je porodica Todorić pristala na ustupke koje su tražili ruski povjerioci, odnosno da Ivica Todorić više neće biti predsjednik Agrokora i da se neće odupirati promjenama koje će nastati u firmi.

Kako se navodi, prva je u četvrtak prisilnu naplatu dugova prema Agrokoru pokrenula firma Orbico Branka Roglića, a nezvanično se saznaje da su tokom dana prisilnu naplatu aktivirali još neki veći dobavljači.

Kako je prenela regionalna televizija N1, dodatnu napetost u situaciju oko Agrokora unijele su optužbe drugog čovjeka ruske banke VTB Jurija Solovjeva, koja je drugi najveći povjerilac Agrokora. On je rekao da je Todorićeva kompanija falsifikovala finansijske izveštaje.

Kasnije su iz VTB-a ublažili formulaciju i naveli da se radi o dugogodišnjem dopuštanju nepravilnosti u izradi izvještaja.

Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala finansijske izvještaje Agrokora, saopštila je da su tokom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnosti koje su iskazale u pojedinacnim izvještajima i da su one, tvrde, ispravljene u konsolidacionim paketima.

Iz te revizorske kuće poručili su da pretpostavljaju da je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji izmedu te banke i odjeljenja strategije Agrokora.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dragan

31.03.2017 07:59

Brzo će to da bude ruska firma sa srpskim menadžmentom.

ODGOVORITE
Name

Milenkom

31.03.2017 11:46

Ruskim. SBER banka je najveci povjerilac

Name

rumunija

31.03.2017 08:10

Bice ovih problema jos dosta ovim tkz tajkunima,gaziti preko drugih samo da bi oni radili sta hoce!

ODGOVORITE
Name

Ante

31.03.2017 08:12

Hoce covjek da bude BUMBAR to je hrvatska politika 200 bogati hrvata.

ODGOVORITE
Name

Nedjo2

31.03.2017 08:15

Prije rata vikali nece pare iz Hrvatske u Beograd kud sad idu nema Srbije Bosne i hrvatska lisnica u hr dzepu ali tudjem.

ODGOVORITE
Name

Tetak Mata

31.03.2017 08:18

Zdravko Marić ministar financija sada u Hrvatskoj a došao iz Agrokora i stvarno da li je 2 + 2 jednako 4.

ODGOVORITE
Name

Milorad Dodik

31.03.2017 08:55

A mozda da im ponudimo velikog menadzera Milirada Dodika.On je nasem seljackom narodu pricao kako je genijalan menadzer.Imao je skladiste prije rata.

ODGOVORITE
Name

Kak to

31.03.2017 17:30

Kak to pa ja sem to stvoril sa Francekom.Smijesni Balkan.

ODGOVORITE
Name

Radnik Konzuma

01.04.2017 06:25

Činjenica je da mi Balkanci ne znamo uspjesno voditi firmu.Ovakav gigant koji drzi cijelu regiju da dopusti sebi prezaduzivanje,to je prosto nedopustivo,Todoric je trebao odavno otici,dovesti Njemca sa ruskim novcem pa cete vidjeti kako se radi.Todoric ima toliko vila,auta da ih ne moze u jednoj godini samo obicu i uci u svaki auto.Zbog takvog odnosa je doveo Agrokor u propast,klasicni balkan sindrom.

ODGOVORITE