Predizborna tišina u Srbiji

U ponoć je u Srbiji počela predizborna tišina, tokom koje je zabranjena bilo kakva izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i iznošenje procjena rezultata izbora.

Srbija 31.03.2017 | 08:03
Predizborna tišina u Srbiji
Predizborna tišina će trajati do 2. aprila u 20 sati, praktično do zatvaranja biračkih mjesta.

Ono što nije zabranjeno jeste objavljivanje informacija i oglasnih poruka nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vrijeme i na koji način mogu da glasaju.

U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje informacija o odzivu birača, kao i izvještaja o tome kada su i gdje glasali nosioci i kandidati sa lista, a njihove izjave se mogu objavljivati tek po okončanju izborne tišine.

U trci za šefa države ove godine je 11 kandidata, a birališta će biti otvorena u nedjelju, 2. aprila od sedam do 20 sati.

Glasaće se na 8.523 biračka mjesta, od toga 8.224 u opštinama, odnosno gradovima, i 29 biračkih mjesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija. 

Na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija glasaće se na 90 biračkih mjesta.

U inostranstvu će biti otvoreno 53 biračkih mjesta u 32 zemlje.

Srpski državljani u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD će za predsednika Srbije glasati dan ranije, 1. aprila, od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

Na izborima za predsednika Srbije glasaće se u Austriji, Belgiji, BiH, Grčkoj, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kataru, Kini, Libanu, Makedoniji, Malti, Mađarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, UAE, Finskoj, Francuskoj, Holandiji Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Švajcarskoj i Švedskoj, i to 2. aprila od 7 do 20 sati po lokalnom vremenu.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštiti, niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MA LJUDI

01.04.2017 08:41

KOJA TISINA KAD OPOZICIJA KEVCE IZ SVEG ORUZJA HOCE VLAST ,NIT JE BILO NITI CE BITI NA SILU SE ODGOVARA SILOM , TEK DA SE ZNA.

ODGOVORITE