Ne ustajte ako se probudite usred noći

Nema ničeg goreg nego probuditi se usred noći i izgubiti san. Često dogodi da više ne možete da zaspite posle buđenja, čak iako pokušavate da se naterate na to.

Zdravlje 30.03.2017 | 14:42
Ne ustajte ako se probudite usred noći
Ekspert za san i spavanje dr Majkl Brojs savetuje da dve stvari ne treba učiniti kad se probudite u sred noći. Jedan od najpoznatijih stručnjaka na svetu kaže da nikad ne ustajete iz kreveta, osim ako zaista ne morate, čak ni u toalet. Tačnije, on savetuje da čak ni oči ne otvaramo.

Doktor tvrdi da, ukoliko odete do kupatila, a ne osećate baš preku potrebu, ili samo odlučite da sednete na krevet, broj otkucaja srca raste i teško je da ćete ponovo brzo utonuti u san. On savetuje da, ukoliko ste budni, ne smete da gledate na sat ili da uzmete mobilni.

Navodno, ukoliko pogledate na sat, vaš mozak se uznemiri i potpadne pod stres, a to su dve situacije u kojima se osećate vrlo loše i odmažu kod pokušaja da zaspite. Zato je doktorova preporuka da, kad se probudite usred noći, ostanete da ležite i što manje otvarate oči.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Saša

30.03.2017 21:37

Ako neko mora ustati u 5 ujutro, kako neće gledati u sat? Jedino u junu i julu svane do tad, pa može biti siguran da, ako je još noć, može mirno spavati. A da ne govorim da mi se često dešava da, ukoliko se probudim, ne mogu više zaspati ako ne odem do toaleta. Plus što nije zdravo držati napregnutu bešiku, pogotovo poslije 40.

ODGOVORITE