Nema većine u parlamentu BiH

Evidentno je da parlamentarna većina u Bosne i Hercegovine ne postoji već neko vrijeme, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, te dodao kako ta činjenica ne smije zaustaviti prmjenu Reformske agende i evropski put BiH.

Bosna i Hercegovina 29.03.2017 | 13:48
Nema većine u parlamentu BiH
- Ja sam to već nekoliko puta rekao, i ne treba to uljepšavati, evidentno je da nemamo parlamentarnu većinu. Ali isto tako, novih izbora prije desetoga mjeseca sljedeće godine neće biti. Imamo izvršnu vlast kakvu imamo i trebamo raditi - kazao je Čović u Mostaru, nakon sastanka s pefom delegacije Evropske unije u BiH Larsom-Gunnarom Vigemarkom.

Dodao je kako treba odvojiti pitanja koja su ključna za evropski put BiH od međustranačkih nesuglasica.

- Sva pitanja koja se tiču Agende i našega evropskog puta moraju biti izdvojena od naših neslaganja. Te naše igre i neslaganja moraće se riješiti na neki drugi način, bez obzira koliko je netko u pravu ili nije u pravu, a sve ono što je prošlo Savjet ministara BiH, ja sam uvjeren, da će proći i parlamentarnu proceduru - kazao je Čović.

Vigemark se složio s Čovićevom ocjenom te je pozvao sve strane da se maksimalno angažuju na primjeni preuzetih obaveza.

- Potrebno je nastaviti s implementacijom ekonomskih i socijalnih reformi iz Reformske agende. Drago mi je što su predstavnici svih ključnih političkih stranaka u više navrata izrazili spremnost da međusobne razlike ostave po strani kako bi se evropski put BiH mogao nastaviti - izjavio je Vigemark.

Komentarišući odluku Savjeta ministara BiH o povećanju akciza na naftu i naftne derivati, Vigemark je kazao kako je ta odluka ključna za daljnji ekonomski rast BiH i otvaranje novih radnih mjesta, jer od primjene te odluke zavisi nastavak izgradnje putne infrastrukture.

- S druge strane, razumijem zabrinutost poljoprivrednika. U proteklih nekoliko mjeseca sastao sam se s hiljadama poljoprivrednika širom BiH. Oni su u jako teškoj situaciji i moramo razmisliti o tome kako pomoći tim ljudima. Postoje brojni način kako to uraditi i nadam se kako će Evropska unija i domaće institucije pronaći najbolja rješenja za njih - poručio je Wigemark.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

AR

29.03.2017 12:21

Kakva vecina jado jadni kakva veze to ima.Doveli ste citavu drzavu u propast I sad ste napravili i ovu krizu da imate o cemu palamuditi do izbora.Pa ce te pred same izbore napraviti toboze vecinu .I toboze ce se vecina boriti za bolje sutra Bando jedna nepopravljiva.Bezkicmenjaci ljigavci otpad djubrad I sve ostalo.

ODGOVORITE
Name

re

29.03.2017 17:36

Molim lijepo da ovo ruglo od beiha ne zoves drzavom jer to nije a nece ni biti

Name

z.re

30.03.2017 07:51

Molim da ovo ruglo od politicara nezovete rukovodstvom BIH jer oni to nisu niti ce kada biti tosu debili.

Name

DEGOTHIA

29.03.2017 12:26

OVOG HITNO POSLATI KUĆI, ALI MI SE NE PITAMO !!! - SAMO MUTI VODU I MULJA, A NESPOSOBAN JE "DO BOGA MILOGA" - POGOTOVO ŠTO JE POSEBNO "OSJETLJIV" NA MILORADA DODIKA I NJEGOVE "ARGUMENTE", HA, HA, HA - A OBJEKTIVNI ŠAROVIĆ STALNO IMA PROBLEME SA NJIM.

ODGOVORITE
Name

tuzlak

29.03.2017 12:37

Ma trebala bi narodna vecina malo u sa da vas rastjera nehljebovici zasto primate plate to vas ceka uskoro pa ce te imati vecinu..

ODGOVORITE
Name

Pa sta

29.03.2017 17:11

Pa sta ako nema.Na izbore.A mogu uvesti i ovo iz RS da je dovoljno da ih 30.A ne mora biti niko.I ovako zivimo u seldzuckom sistemu u kojem sve odlucuju dva sultana.

ODGOVORITE