Ukraden zlatnik težak 100 kg

Provalnici su iz trezora jednog berlinskog muzeja ukrali zlatnik težak 100 kilograma i prečnika oko pola metra, koji vredi oko 3,8 miliona evra, saopštila je berlinska policija.

Svijet 28.03.2017 | 09:50
Ukraden zlatnik težak 100 kg
„U noći između nedelje i ponedeljka iz skladišta Bode muzeja na berlinskom Muzejskom ostrvu ukraden je kanadski zlatnik sa likom britanske kraljice Elizabete Druge. Za provalnicima se još traga“, navodi se u saopštenju.

Zlatnik naziva „Veliki list javora“ drugi je po veličini zlatnik na svetu, a najveći je australijski „Zlatni kengur“ koji teži jednu tonu.

Bode muzej pripada sklopu svetski poznatih muzeja na tzv. Muzejskom ostrvu u centru Berlina i osim antičkih skulptura poseduje i veliku zbirku kovanica među koje je spadao i „Veliki list javora“.

Tik uz Muzejsko ostrvo prolazi železnička pruga pored koje su pronađene merdevine za koje se pretpostavlja da su poslužile provalnicima pri ulasku u muzej. Istragu je preuzela specijalna jedinica berlinske policije zadužena za rešavanja pljački umetničkih dela.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Karadoz

28.03.2017 08:09

Ukrao neko šine sa pruge u blizini ciganskog sela. Dođe policija u selo i jedan pandur pita Cigu: – Je li Cigo, gde su šine? – Ne znam, majke mi – odgovara Ciga. – Cigo, poslednji put te pitam, gde su šine? – nervozno će policajac. – A ne znam, majke mi. Eno su neka deca tamo, možda su ona uzela… – Ajde Cigo, ne lupaj – gde će deca da ukradu šine od 500 kila! Na to će Ciga: – Ma šta zna dete šta je 500 kila…

ODGOVORITE