Ko je kupio RAOP u I. Sarajevu?

U Istočnom Sarajevu bjesni politički rat vladajućeg SDS-a i opozicionog SNSD-a. SDS optužuje političke protivnike da putem Vlade Republike Srpske uništavaju i pustoše privredne subjekte grada.

Republika Srpska 27.03.2017 | 19:58
Ko je kupio RAOP u I. Sarajevu?
Nekadašnji privredni gigant "Energoivest RAOP", Vlada Republike Srpske je 2013. godine prodala navodno ruskim investitorima, koji su formirali preduzeće "Elektroinženjering".

Proizvodnju nikada nisu pokrenuli, ali su na osnovu imovine fabrike podigli kredite kod komercijalnih banaka. Krediti nisu vraćeni, pa je Sud imovinu fabrike, više od 70 hiljada metara kvadratnih zemljišta i poslovne objekte, stavio na doboš i prodao za četiri miliona maraka.

Treba istaći da ni od jedne prodaje, osim lažnih predizbornih obećanja, radnici nisu dobili ništa, pa čak ni zarađane plate ni doprinose na koje imaju pravo po sudskim presudama.

"Da nije BN televizije, javnost ne bi ni znala šta je urađeno radnicima RAOP-a, kao i samom RAOP-u", kaže bivši radnik te fabrike Miđo Vukadin i dodaje: "Nažalost, ova vlast je poravnala RAOP. Sada će na zemljištu RAOP-a tajkuni iz vlasti ili tajkuni bliki vlasti graditi neke poslovne prostore i slično."

Nekadašnji RAOP, odnosno "Elektroinženjering", kupilo je preduzeće iz Sarajeva UNIJA-ESS, ali osim podatka da se radi o malom preduzeću sa jednim zaposlenim, čija je djelatnost nespecijalizovana trgovina na veliko, drugih podataka nema, a ne zna se ni ko je vlasnik.

Međutim, načelenik opštine Istočno Novo Sarajevo i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Ljubiša Ćosić tvrdi da je ta firma povezana sa Rusima koji su prije četiri godine kupili RAOP. "Predstavnici tih ruskih kompanija čija je imovina RAOP, pronašli su treće preduzeće putem kojeg će kupiti tu imovinu i nastaviti svoje poslovanje. Ne vidim razlog za pretjeranu brigu", ističe Ćosić.

Iz SDS-a odgovaraju da, čak i da je načelnik u pravu, ima razloga za brigu, jer se očigledno radi o pranju novca. Smatraju da je Istočno Sarajevo za SNSD postao poligon za otimanje novca iz državne kase.

"Kada su im bili potrebni glasovi, svi visoki funkcioneri SNSD-a su se slikali ispred RAOP-a i obećavali radnicima plate i pokretanje proizvodnje. Danas od toga nema ništa", podsjeća predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Istočno Novo Sarajevo Nebojša Popić.

U SDS-u tvrde da je osim RAOP-a, SNSD za 12 godina vlasti u kontinuitetu uništio: "Famos-Koran", Famos Istočno Novo Sarajevo, Olimpijski centar "Jahorina", te još niz privrednih subjekata na području grada Istočno Sarajevo.



BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Lukavica

27.03.2017 18:17

Bravo Popicu svaka cast! SDS u Istocnom Novom Sarajevu jedini brani interese gradjana koji su ovde nastanjeni! Ova oligrahija snsd dns,sp prodadose.sve dusmanima srpskog naroda ! Velika podrska SDS_u da se izborimo od kriminala I korupcije !!!

ODGOVORITE
Name

Радмило

28.03.2017 07:44

Морамо стати за врат црвеним лоповима.

Name

Rus

27.03.2017 18:21

To što priča Čosić je čista iluzija i prevara.Nema tu nikakvih planova za nastavak poslovanja a da postoje dalje nečasne kombinacije sa zemljištem to je sigurno.Ova vlast sve što radi to radi nezakonito kao što su nezakonito neisplaćivanjem 28 plata otpuštani i radnici Famosa Istočno Sarajevo.

ODGOVORITE
Name

RAOP

27.03.2017 22:26

RAOP je kupilo preduzece Elektroinzenjering ciji je direktor Milan Keserovic, zet od ministra finansija Zorana Tegeltije, banjalucki narkoman. Njegov rodjeni brat je Mario Keserovic zet od Zeljka Kovacevica direktora elektorprivrede. Ceka se rijec Amerikanaca da SIPA pocne da se bavi ovim slucajem, dokumentacija vec postoji.

Name

Dodik

27.03.2017 18:36

Dodik kupio.Ja budala.Covjek sve kupuje.Naravno bagatelno.

ODGOVORITE
Name

Milan

27.03.2017 18:56

Tako to radi Srbin sa bracom Rusima ,eh da nas hoce Turci opet okupirat jednu 1000 godina bar manje harace od Rusa i Srba

ODGOVORITE
Name

polako

27.03.2017 19:46

Ali sigurno to se dogada uz dodikov blagoslov. znam bosnjaka koji je kupio zemlju a tako se dogada i u doboju . plus bijela kuga plis iseljavanje

Name

Burza

27.03.2017 20:01

Pravi kupac se odavno zna,to je D.O.O.,,Karina-Palina-Sistem,, iz Gornjih Hrkanovaca.Ali nemojte jos nikome govoriti.

ODGOVORITE
Name

Semberac

28.03.2017 05:11

SLAŽEM SE DA OVI NA VLASTI NISU NIŠTA DOBRO URADILI I DA SU NASTAVILI SA UNIŠTENJEM I ONO MALO IMOVINE ŠTO JE OSTALO IZA VLADAVINE SDS-a. POTSJETIĆU SVE KORISNIKE OVOG PORTALA DA JE NAJMANJE 80% ONOG ŠTO JE STEČENO U TITINOJ DRŽAVI SDS USPIO UNIŠTIT ZA PRVE TRI GODINE SVOJE VLADAVINE. JA SAM TAJ PERIOD SDSOVOG ARČENJA DRŽAVNE IMOVINE KAO I MNOGI DRUGI PATRIOTSKI ORJENTISANI PROVEO NA RATIŠTU, VEĆINA NAS JE NEGDJE RADILA KAD SMO SE VRATILI SA RATIŠTA VIŠE NEMA NAŠI FABRIKA I NAŠI RADNI MJESTA, ALI ZATO IMAMO VELIKE SRBE KOJI SU ONO ŠTO JE NAROD U TITINOJ DRŽAVI IZGRADIO UNIŠTILI, PRIVATIZOVALI I PRISVOJILI, PRIMER U BIJELJINI FABRIKA PANAFLELS I KONTROVERZNI BIZNISMEN VOJIN MITROVIĆ NEKAD U VREME PLJAČKE PANAFLEKSA KADAR SDS A SADA DA BI SAČUVAO OPLJAČKANO KADAR SNSD-a POŠTOVANI ČITAOCI ŽELIM SAMO DA VAS POTSETIM DA SU POSLE TITINE JUGOSLAVIJE U KOJOJ NAM JE SVIMA BILO DONRO OVI KOI SU VLADALI PRIJE I OVI KOI VLADAJU SAD ISTI, ONI NAPADAJU JEDNI DRUGE DA BI ZABAVILI NAS, SVE NJIH KOI SU NA VLSSTI OD 92 GOD. MOŽETE STAVIT U ISTI KOŠ SVE JE TO ISTA BAGRA I FUKARA, NEZNAM ZAŠTO TROŠIMO ENERGIJU DA BI PROCENILI KO JE OD NJIH GORI KAD JE TO SVE ISTO, KURTA SJAŠI MURTA UZJAŠI.

ODGOVORITE
Name

SRPSKA

28.03.2017 06:07

Semberac komentar ti je za deset, ja bih dodao sve partijase iz cijele BiH (pripadnike stranki) strpao u gasnu komoru.

Name

Horvat

19.05.2018 14:38

Tako je svugdje kod običnog naroda.

Name

Radmila

28.03.2017 13:33

Željko Kovačević je davao izjave, slikao se i hvalio kako je riješio problem RAOP-a, gdje je sada da objasni kako je pokrao imovinu radnika RAOP-a. Gdje je sada Milan Keserović koji je rekao da će isplatiti sve plate radnicima RAOP-a. Porodična priča Tegeltija i Kovačevića će uskoro doživjeti svoj epilog pred SIPA-om. Ne može se ni do vijeka plaćati i sakrivati, sve jednom izađe na vidjelo...

ODGOVORITE
Name

Rašo

15.05.2019 15:38

Ovoje kapetelizam ljudi umroje Tito

ODGOVORITE