Sjećanja - Na današnji dan... Paspalj!

Ovdašnja košarka verovatno je dala i bolje igrače, ali jedan je Žarko. . .

Košarka 27.03.2017 | 20:15
Sjećanja - Na današnji dan... Paspalj!
Ovdašnja košarka verovatno je dala i bolje igrače, mada ne mnogo njih, ali je Žarko Paspalj svakako čovek koji je po mnogo tome spefičan i van terena, a na njemu je ostavio više nego dubok trag, pre svega u dresu Partizana i reprezentacije Jugoslavije.

Ovaj ljudski i košarkaški džin rođen je upravo na današnji dan 27. marta 1966. u Pljevljima.

Iako je početne košarkaške korake napravio u podgoričkoj Budućnosti, svoje ime na evropsku i svetsku košarkašku mapu upisao je u dresu beogradskog Partizana gde ga je “oblikovao“ Duško Vujošević. Osvojio je oba domaća trofeja sa Partizanom i međunarodni Kup Radivoja Koraća, a onda zajedno sa Vlade Divcem i Draženom Petrovićem u leto 1989. godine otišao u NBA. 

Nije uspeo u San Antoniju, mada i dan-danas ima dobre odnose sa legendama SparsaGregom Popovićem i Dejvidom Robinsonom, ali je zato pravi „haos“ napravio u Grčkoj. Bio je jedan od najzaslužnijih u stvaranju velikog Olimpijakosa koji je kasnije postao prvak Evrope. Mada, napravio je tada za Grčku nezamisliv „greh“ prelaskom u Panatinaikos 1994. godine.

Imao je još dve epizode u zemlji Helena, u Panionisu i Arisu, sa kojim je uzeo i grčki kup, kao i jedan egzotičan izlet u Francusku u dresu Rasinga iz Pariza. Posle nekoliko meseci provedenih u Kinderu iz Bolonje odlučio je 1998. da završi s igranjem.



Tokom cele karijere je konzumirao cigarete i to nikada nije krio, ali je ova činjenica znala da utiče, pogotovo u finišu igračke karijere, na njegove partije. A kasnije i na zdravlje, budućni da je doživeo dva srčana udara. Posle toga priznao je da ne može da se odrekne cigareta i da promeni način života.

Većina navijača u Srbiji pamtiće ga kao deo zlatne generacije jugoslovenske košarke koja je 1989. godine pod vođstvom Dušana Ivkovića osvojila prvu u nizu zlatnih medalja na prvenstvima Evrope. A bio je kapiten šest godina kasnije u Atini, kada je posle sankcija UN, podigao trofej u hali OAKA dok je 20.000 Grka zviždalo himni „Hej, Sloveni“.

I legendarna pesma „Sad si uzô trofej Paspalje“ po povratku u Beograd, ali i noć pre toga u kafani na atinskoj Glifadi...

Labudova pesma Žarka Paspalja u reprezentaciji bila je sjajna partija protiv američkog Drim tima u finalu Olimpijskih igara u Atini u leto 1996. godine. Postigao je 19 poena i potpuno šokirao Pipena, Stoktona, Melouna, Barklija i ostale koji valjda nisu mogli da veruju kako im je Paspalj, tada već blizu zalaska karijere, nemilosrdno zatrpavao koš.

Njegovu levicu svi su dobro zapamtili...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar