Vučić siguran pobjednik izbora

Pobjeda srpskog premijera Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima 2. aprila u Srbiji ne bi trebala biti sporna i on može očekivati više od polovine glasova biračkog tijela, dok bi u drugom krugu - ukoliko ga bude - odnio uvjerljivu pobjedu s više od 60 posto glasova, pokazuju posljednja ispitivanja javnog mišljenja objavljena u Beogradu.

Srbija 27.03.2017 | 10:16
Vučić siguran pobjednik izbora
Srbiju od predsjedničkih izbora dijeli još samo jedna sedmica, a rezultati anketa i istraživanja idu u korist aktuelnom predsjedniku vlade i predsjedničkom kandidatu vladajuće koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom, navodi Hina.
 
Posljednji podaci agencije Faktor plus Vučiću daju prednost koja bi mu mogla donijeti pobjedu u prvom krugu, jer je i dalje prvi među predsjedničkim kandidatima s rejtingom od 53,3 odsto.
 
Saša Janković u posljednjoj sedmici je zabilježio skok popularnosti - na 15,1 odsto, što je za četiri postotka više nego prije sedam dana.
 
Nekadašnjeg šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića podržava 8,6 posto birača, a ocjena istraživača je da Jeremić nije uspio animirati mlađi dio, inače, nezainteresiranog biračkog tijela, što je djelomično uspjelo Saši Jankoviću i Ljubiši Preletačeviću Belom alias Luki Maksimoviću, koji svojom atipičnom kampanjom i komunikacijom s biračima dosad bilježi podršku 7,5 odsto.
 
Ankete bilježe i pad Vojislava Šešelja s više od sedam na 5,5 odsto, jer je - po ocjeni istraživača - svoje javne nastupe sveo "na šale i doskočice umjesto na program".
 
Predrag Lacmanović iz agencije Faktor objašnjava da bi i Vučićev rejting mogao neznatno pasti, što se tumači "uspavanošću" birača vladajuće koalicije - naprednjaka i socijalista, koji su se, kaže Lacmanović "uljuljkali zbog pozitivnih rezultata istraživanja posljednjih sedmica".
 
Prema rezultatima prethodnih istraživanja, Aleksandar Vučić bi pobijedio na predsjedničkim izborima u Srbiji i slučaju da bude drugog kruga, kad bi osvojio više od 60 odsto glasova.
 
Vučićevi protukandidati bi, ako se plasiraju u drugi krug, pojedinačno mogli računati na podršku manje od 30 odsto birača - Saša Janković 26,6 odsto, a Vuk Jeremić 27,5. Ako bi se u drugom krugu sučelili Vučić i Šešelj, uz izlaznost od 45 odsto, Vučić bi dobio 70,6, a Šešelj 16,4 odsto glasova.
 
Predsjednički izbori u Srbiji biće održani 2. aprila.

(Fena)
 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Karadoz

27.03.2017 08:30

I sad ce, mislim nakon njegove pobjede, opet po forumima da kukaju kako ce da im vlada jos cetri godine kao da im ga je neko drugi postavio na to mjesto.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

27.03.2017 08:34

Ako Vučić pobijedi računajte i na pobjedu Dodika kod nas u Republici Srpskoj. Jučerašnja podrška Dodika u Novom Sadu to pokazuje. Ako bude tako. Laki noć Republika Srpska...........

ODGOVORITE
Name

RE Djordje Dodina izjava

27.03.2017 09:01

Навео је да никада до сада није учествовао на изборима у Србији али да ће 2. априла изаћи на гласање у Конзулату у Бањалуци, а све то је прокоментарисао речима "питајте ме за кога ћу гласати", показајући руком према билборду Александра Вучића

Name

re

27.03.2017 09:17

Pa tako i treba.

Name

AVE BELI

27.03.2017 08:36

Samo jako. Prognoze lažu.

ODGOVORITE
Name

BEZ SIKIRACIJE

27.03.2017 12:16

SAMO JAKO.

Name

yes

28.03.2017 13:08

Otišao je u Novi Sad da vidi kako ide gradnja stambenog bloka koji gradi kod autobuske prema centru 10 minuta do centra,briga njega za Vučića.

ODGOVORITE