Ističe vrijeme za ispunjavanje uslova

Ambasador Holandije u BiH Jurijan Krak izjavio je da vlasti BiH nemaju mnogo vremena kada je riječ o ispunjavanju uslova za EU i izrazio duboku zabrinutost zbog sve izraženije političke krize u zemlji.

Bosna i Hercegovina 26.03.2017 | 10:11
Ističe vrijeme za ispunjavanje uslova
Krak je konstatovao da BiH do novih izbora ima godinu i po i da to vrijeme treba iskoristiti da se nešto uradi.

"Mnogi urgiraju i ohrabruju političare u BiH da konačno uzmu u obzir mogućnost koja je data BiH da se posvete drugoj fazi implementacije Reformske agende. Druga faza biće teža, jer podrazumijeva suočavanja s veoma teškim potezima, a to je refoma ukupnog socijalnog sistema, redukovanje javnog sektora, revidiranje fiskalnih i poreskih zakona", rekao je Krak.

On je dodao da, iako vrijeme polako ističe, ne vidi da u BiH postoji osjećaj hitnosti, posebno kada je riječ o mjerama dogovorenim sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Reformska agenda već predstavlja plan C ili D, a ja ne vjerujem da će biti još jedan plan E za BiH", istakao je Krak za "Dnevni avaz".

Krak je ocijenio da nisu svi svjesni da BiH i nije na listi prioriteta evropskih i svjetskih lidera.

Prema njegovim riječima, priča o reviziji presude Suda u Hagu po tužbi protiv Srbije oduzela je dosta energije, umjesto da se radilo na provođenju druge faze Reformske agende.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kal

26.03.2017 10:51

Kad se mi ne bojimo čega se ti bojiš?

ODGOVORITE
Name

Kao i uvijek

26.03.2017 11:13

Stanci su dosta kumovali ovakvom stanju.Zadnih desetak godina smo isli sve u nazad. Problemi su se samo nizali a oni su pricali Price za malu djecu. Stanje u Turskoj i BiH je gotovo isto .Svi su to znali ali Niko nije zelio da to otvoreno kaze kuda sve ovo vodi. Cak su neki podrzavali Izedbegovica u njegovim glupostima. Naravno sad bi svi da budu cisti ali to je daleko od toga.

ODGOVORITE
Name

Dragan

26.03.2017 12:33

Bankrot, pa sve od nule krenuti.

ODGOVORITE
Name

re

26.03.2017 14:00

Naj vece zlo na svijetu je beiha I zato treba da se raspadne ako bogda

Name

007

26.03.2017 17:38

A ko kaže da smo decidno i prompno zs EU.

ODGOVORITE