Jokić napada rekord Lerija Birda!

Nikola Jokić je od 15. decembra prošle godine najjači adut Denvera u NBA ligi. Poverenje trenera Majkla Melouna do sada je opravdao na svakoj utakmici, a sjajne igre odrazile su se i na njegovu statistiku.

Košarka 26.03.2017 | 08:15
Jokić napada rekord Lerija Birda!
U konkurenciji samo igrača koji su prosečno beležili više od 19 poena, 10 skokova i pet asistencija i poređani su po udelu u pobedama, gde se trijumf ekipe vezuje za pojedinca koji zarađuje deo boda u odnosu na učinak u pobedi, naš reprezentativac (od 15. decembra) statistički ima 11. najbolju sezonu u NBA ligi, a samo četiri igrača ga je nadmašilo.

Prema udelu u pobedama mladi Somborac je sa samo 22 godine došao u društvo Lerija Birda, legende Bostona, Kevina Garneta, Čarlsa Barklija, Rasela Vestbruka - igrača koji su na leđima nosili svoje ekipe do pobeda.

Najbolju sezonu, prema ovim parametrima, imao je Kevin Garnet 2004/05, kada je osvojio 16,1 bod. Tada je beležio prosečno 22,2 poena, 13,5 skokova i 5,7 asistencija za Minesotu, a njemu je pripalo i treće mesto partijama iz sezone 2002/03. Najkonstantniji na ovoj listi, odnosno igrač koji je u najviše sezona predvodio tim, bio je legendarni Leri Bird. On je od svoje 24. do 28. godine bio najzaslužniji za pobede Bostona i tako zauzeo čak pet mesta na ovoj listi. Po jednom to je prošlo za rukom Čarlsu Barkliju zbog njegovih igara u Finiksu 1992/93. i Raselu Vestbruku zbog partija u dresu Oklahome u aktuelnoj sezoni.

Jokić je sa 8,1 boda trenutno 11, ali ako nastavi da bude nosilac igre Denvera ili nekog drugog NBA tima, srpski reprezentativac ozbiljno preti da popravi plasman i da upiše svoje ime još nekoliko puta u narednim sezonama.

Od sredine decembra prošle godine do sada Nikola Jokić prosečno postiže 19,4 poena, uz 10,8 skokova i 5,7 asistencija.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar