EL: Kako do Top 8?! Bamberg da riješi dramu ili Zvezdu čeka pakao Istanbula!

Dve utakmice koje će odlučiti sve i pre poslednjeg kola Evrolige ili međusobni sudar košarkaša Crvene zvezde i Darušafake u Istanbulu koji će dati poslednjeg putnika u Top 8. To je rasplet istorijskog formata u ovoj čudesnoj sezoni, još jedna karta čeka četvrtfinalistu, pošto je sedam mesta već rezervisano.

Košarka 26.03.2017 | 19:15
EL: Kako do Top 8?! Bamberg da riješi dramu ili Zvezdu čeka pakao Istanbula!
Ono što je dobro je to što izabranici Dejana Radonjića i dalje drže sudbinu u svojim rukama. Ono im nije po volji, porazom u Barseloni omogućili su devetoplasiranoj Darušafaki da im se trijumfom nad Galatasarajem primakne na jednu pobedu.

Zvezda sada ima učinak 15-13, Darušafaka 14-14 i ako se zna da je turski tim slavio u Beogradu u prvom kolu, jasno je zašto srpski prvak želi da izbegne identičan učinak i sve da reši pre sudara u Istanbulu.

To je moguće samo u jednom slučaju - ako Bamberg dobije na svom terenu Darušafaku u pretposlednjem kolu 30. marta, a crveno-beli pred svojim navijačima sruše Uniks u Kombank areni. Tako bi kolo pre kraja imali dve pobede više i tako i matematički overili plasman u Top 8. Duel u Nemačkoj je dan pre Zvezdinog okršaja sa Rusima (31. marta, 19.00), pa će unapred znati da li će taj susret uopšte imati rezultatski značaj i zato će svim srcem navijati za harizmatičnog italijanskog trenera Andreu Trinkijerija na klupi Bamberga i njegove pulene.

Zašto? Ako Darušafaka slavi protiv Bamberga, odluka će svakako pasti u Istanbulu bez obzira da li će Zvezda dobiti Uniks ili ne. Ako izgubi, ekipe će biti izjednačene (sa po 15-14), pa će pobednik direktnog duela proći dalje, kao i u slučaju crveno-bele pobede, jer bi razlika ostala jedan trijumf (16-13 i 15-14), ali je Darušafaka trijumfovala u Beogradu i tako ima prednost u međusobnom susretu dođe li do poravnanja.

Ono što je paradoksalno i što najbolje oslikava težinu sezone, crveno-beli mogu da ispadnu i sa pozitivnim odnosom pobeda i poraza, odnosno sa učinkom 16-14 ako dobiju Uniks, a ne i Darušafaku. Poređenja radi, prošle sezone je Zvezda po završetku Top 16 faze imala po 12 trijumfa i poraza, i narednih pet pobeda bi je dovelo do titule Evrolige - četvrtfinale se igra na tri dobijene utakmice, i još po jedna pobeda u polufinalu i finalu fajnal-fora! Sada bi sa tih 17 pobeda kroz izglene uši prošla u Top 8.

Protiv Barse je malo toga valjalo u četi Dejana Radonjića. Nikako nisu uspevali da nađu napadački ritam, najslabija odbrana Evrolige zaustavila ih je na tek 54 poena, i jasno koliko znači izostanak Stefana Jovića, kao i da umor uzima danak. Reprezentativni plej najviše nedostaje Ognjenu Kuzmiću, jer kao tandem sjajno funkcionišu, ovako su crveno-beli ostali bez udarne pesnice u ofanzivi, iako su ostali dali poslednje atome snage da se to ne oseti.

Ono što je još važnije, Zvezdu narednog utorka pre Uniksa i evroligaškog raspleta čeka povratak na regionalni kolosek. Gostuje Budućnosti u Podgorici, u drugom meču polufinala plej-ofa ABA lige i pobedom bi se plasirala u finale, dok poraz znači majstoricu i povratak serije u Beograd.

Trenuci odluke su pred srpskim i jadranskim šampionom.

TRI MOGUĆA RASPLETA:

ZVEZDA IDE DALJE: Darušafaka izgubi od Bamberga, Zvezda dobije Uniks

ZVEZDA IDE DALJE: Darušafaka dobije Bamberg, Zvezda pobedi i Uniks i Darušafaku

DARUŠAFAKA IDE DALJE: Darušafaka dobije i Bamberg i Zvezdu, bez obzira na ishod meča Zvezda - Uniks

RASPORED DO KRAJA LIGAŠKOG DELA

29. kolo

30. mart Bamberg - Darušafaka 20.45

31. mart Crvena zvezda - Uniks 19

30. kolo

7. april Darušafaka - Crvena zvezda 19

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar