SP: "Petarda" BiH u mreži amatera iz Gibraltara!

Reprezentacija BiH sa ubjedljivih 5:0 savladala Gibraltar u kvalifikacionom meču za SP 2018 odigranom u Zenici.

Fudbal 25.03.2017 | 20:30
SP: "Petarda" BiH u mreži amatera iz Gibraltara!
Bez suspendovanog selektora Mehmeda Baždarevića i nekoliko standardnih reprezentativaca

Reprezentacija BiH dočekala je Gibraltar u okviru 5. kola Grupe H kvalifikacija za Mundijal 2018 i ispratila ga sa "petardom".

BIH - Gibraltar 5:0 (2:0)

Dvostruki strelac bio je Vedad Ibišević u 4. i 43. minutu, a Vršajević je povisio na 3:0 u 53. minutu. Na 4:0 povisio je Edin Višća u 58. minutu. Pobjedu "zmajeva ovjerio Ermin Bičakčić u 93. minutu.

„Zmajevi“ su ovom pobjedom isprali gorak ukus sa posljednjeg kvalifikacionog meča, kada su golom Cavelasa u petoj minuti sudijske nadoknade remizirali sa Grčkom.

I bez suspendovanih Edina Džeke, Ognjena Vranješa, Senada Lulića i Mate Jajala, pa ni selektora Mehmeda Baždarevića, BIH je potvrdila ulogu favorita protiv Gibraltara i ostavila ga i dalje bez boda u njihovoj 15. kvalifikacionoj utakmici.

Selekcija BiH nije pružila previše lepršavu igru, u pojedinim trenucima ona je djelovala bezidejno protiv "amatera" iz Gibraltara koji su došli, kao i na sva ostala gostovanja, sa namjerom da pokušaju izboriti što manji poraz.

Vodila je BiH na poluvremenu golovima Vedada Ibiševića, međutim, utisak je da je rezultat trebao biti mnogo ubjedljiviji, a to se desilo u nastavku.

Reprezentativci Gibraltara više nisu mogli izdržati tempo, ali ni pritisak selekcije BiH koja je krenula odlučnije ka golu i rezultat je brzo stigao. 

Počelo je odlično, prvo prilikom Cocalića već nakon 120 sekundi, a onda u četvrtom minutu Ibišević je načeo Gibraltar svojim drugim pogotkom u ovim kvalifikacijama.

Naša selekcija imala je posjed lopte i dominirala, ali nije bila toliko nadmoćnije, a dozvolila je i nekoliko greški koje su je mogle koštati gola.

Gibraltar je mogao čak i izjednačiti da se Kaskjaro bolje snašao poslije oduzete lopte Begoviću, kojem očigledno fali utakmica u nogama.

Ipak, miran odmor "zmajeva" obezbijedio je Ibišević svojim novim golom u 43. minutu na asistenciju VIšće. Gosti su reklamirali ofsajd, možda i opravdano, ali gol je priznat i poluvrijeme je završeno rezultatom 2:0.

Drugo poluvrijeme donijelo je mnogo bolju igru, posebno njegov početak u kojem je BiH postigla treći i četvrti gol i riješila pitanje pobjednika. Činilo se da je trener Dragan Perić, koji je vodio ekipu umjesto suspendovanog Baždareviča motivisao "zmajeve" u svlačionici i igra je bila mnogo tečnija, a napad ubojitiji.

Rezultat toga bio je gol Vršajevića za 3:0 u 53. minutu, iako je njemu kumovala i greška Roja Čipolina. 

Samo pet minuta kasnije Gibraltar je potpuno položio oružje nakon pogotka Višće za 4:0.

Za još ubjedljiviji trijumf pobrinuo se Bičakčić golom u posljednjim trenucima meča.

Reprezentacija BiH stigla je do očekivane pobjede koju mora da potvrdi u sljedećem kolu kvalifikacija, 9. juna, kada na Bilino polje dolazi Grčka, direktan konkurent u borbi za drugo mjesto u grupi.

Loša vijest za selektora Baždarevića je da u tom meču neće moći da računa na Seada Kolašinca koji je zaradio žuti karton koji mu donosi automatsku suspenziju.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar