Bakir, Čović i Dodik prirodni saveznici?

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Ognjen Tadić (SDS) kaže da SDS želi biti stranka političkih promjena, a ne mržnje i konflikata. Govoreći o aktuelnim dešavanjima u BiH za portal Avaz. ba, Tadić tvrdi da i Izetbegović, i Čović, i Dodik imaju svoje probleme koje bi htjeli sakriti od naroda.

Bosna i Hercegovina 25.03.2017 | 16:15
Bakir, Čović i Dodik prirodni saveznici?
Komentarišući aktuelna politička dešavanja u BiH nakon odbijanja zahtjeva za reviziju presude Haškog tribunala po tužbi BiH protiv Srbije, Tadić  kaže da ne postoji bilo kakva konkretna informacija ili odluka na osnovu koje bi mogli znati kako će se u narednom periodu odnositi prema Domu naroda PS BiH delegati iz SNSD-a i DNS-a.

Tadić kaže da je predsjednik SNSD-a apostrofirao Predstavnički dom kao dom gdje njegovi poslanici neće dolaziti zbog predsjedavajućeg Šefika Džaferovića.

"Nije rekao ništa konkretno. S druge strane, jedan od vodećih ljudi DNS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da je u interesu Republike Srpske da srpski predstavnici treba aktivno da učestvuju u radu Parlamenta BiH", rekao je Tadić, dodajući da su, prema svemu tome, sve su špekulacije moguće i sve su opcije otvorene kada je u pitanju zakazivanje i održavanje sjednice Doma naroda PS bIH.

To što su poslanici iz redova stranaka Saveza za promjene došli na sjednicu Predstavničkog doma, prema Tadićevim riječima, saopštili su praktično kakav odnos imaju prema toj aktivnosti, a SDS želi biti stranka političkih promjena, a ne mržnje i konflikata.  

- Tako, jedino delegati iz SNSD-a i DNS-a mogu da kažu šta u perspektivi imaju namjeru raditi u budućnosti. Ja, zaista, ne znam, jer meni ni do danas niko nije saopštio razloge zašto nisu došli Nović, Rodić i Radmanović na sjednicu Doma naroda - naglasio je Tadić.

Izlaz iz ove situacije, smatra Tadić, je da Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik kažu da li su spremni da naprave novu većinu za formiranje novog Savjeta ministara, koji ne bi uključivalo SDS niti, kako je istakao, na bilo koji način obavezivao da učestvuju u njihovim igrama.

- Ovakva situacija potpuno je nepodnošljiva za SDS zbog maltretiranja naroda. Ukoliko oni nemaju tu većinu, bio bi red da daju javno saopštenje da odustaju od svojih dosadašnjih politika, da će pustiti ovaj narod da žive na miru – kazao je Tadić.

On je dodao da sva trojica političara, i Izetbegović, i Čović, i Dodik imaju svoje probleme koje bi htjeli sakriti od naroda.

- Dodikov problem vezan je za ekonomsko-socijalno stanje u RS, kod Čovića je to izostanak ozbiljnih rezultatat na polju obećanja o novoj izbornoj jedinici ili nečemu sličnom. Kod Izetbegovića je očit promašaj kada je u pitanju, ne samo revizija nego i uopšte ukomponovanje političke scene kod Bošnjaka – kazao je Tadić.

PO njemu, sva trojica, Izetbegović, Čović i Dodik, su prirodni saveznici u ovom momentu, jer na izborima mogu izgubiti najviše.

Tadić je naglasio da Izetbegović mora da se izvuče iz situacije vezano za reviziju koja je bila neprimjerena svemu što je dogovarano 2014. i 2015. kada je Savjet ministara uspostavljen.

- Uloga Izetbegovića izlazi čak iz ovih redovnih problema, jer BiH vraća daleko u prošlost, iako to kao političar ne bi smio da čini. Možda bi mogao kao opisivać događaja iz rata koji evocira svoje uspomene, ili ako prestane da se bavi politikom kao zastupnik ove ili one vrste viđenja i mišljenja - rekao je Tadić.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Vidosava

25.03.2017 15:30

Vide Ognjena. Mali idi pisi pismo.

ODGOVORITE
Name

Realno

25.03.2017 15:49

Nemoj tako, čovjek je samo javno iznio svoje viđenje problema, sa kojima se većina, koja želi napredak, mora složiti. On bi trebao biti novi predsjednik SDS, ako ova stranka želi napraviti nešto pozitivno u budućnosti

Name

Gojko

25.03.2017 21:07

On je daleko odmakao od ove opozicije, pa nije on retard pa da mu Govedarević bude predsednik! Ogi je pametan i patriota!

Name

Anti mason

25.03.2017 15:42

A mi smo kolektivno žrtva politike, tajkuna i bankara.

ODGOVORITE
Name

mikaca

25.03.2017 18:26

Komentar za10 pozdrav

Name

Slavko

25.03.2017 16:03

Svi ama bas bas svi ste vi isti vi ste se svi ufurali da vam je politicar zivotno zanimanje???Sto li boze dragi,Zbog brige za narod nije sigurno !!Sto narod vecu brigu brine,vecu muku muci-ti takvi ko ti "bogom dani spasitelji"ste sve veci i veci???ostavjate utisak da ste nezamjenjivi!!!!!Treba i RS jedan"Beli"da vidite kolko ste smijesni?!!!!

ODGOVORITE
Name

Re Slavko

25.03.2017 18:49

Aj ti budi politicar, pa nas spasi. Najlakse je pljuvat.

Name

Aditiv

25.03.2017 21:15

Da nam Ognjen pojasni otkud on u East West Bridge, zajedno sa Škrbićem i Radojičićem.

ODGOVORITE
Name

re

25.03.2017 23:21

Dobra zarada

Name

SDS Banja Luka

25.03.2017 21:36

Problem je u tom sto je Tadic davno dobio 1% glasaca za koliko je izgubio predsednicke izbore, ali se pobrinulo kvazi rukovodstvo SDS da promovisuci Cavica i Ivanica izgube veliko povjerenje glasaca tako da je od SDS ostala politicka ljustura koju treba pocistiti a stranku izvuci iz vladavine laznih patriota i eksperata. Ognjen Tadic je politicar kojeg nisu uspjeli unistiti mnogi koji kao Stevandic bar trebaju u stilu baje pokloniti se sultanu Dodiku i njegovim vezirima koji se bore za tron velikog vezira. Ognjene 3 koplja si ispred svih. Samo napred i neka te vise ne savjetuju...

ODGOVORITE
Name

mikaca

26.03.2017 10:13

Podrska Tadicu umjeren .kulturan.pravi gospodin i zna koje i sta oce nama taki svima trebaju..

Name

Narod

26.03.2017 00:57

Zar si to Tadicu tek sad primjetio! Pa vi ste svi coravi ako to niste znali. To su najbolji prijatelji. Samo gledaju svoje du*e i interes. Najbitnije je da se ne sazna njihov kriminal i lopovluk, zato uvijek nesta izmisljavaju i okrecu narod kao na ringlspilu. Kad se njih skine sa vlasti, nece postojati mrznje ni nacionalizam itd. Tek onda ce poceti bolja vremena u FBiH i RS. Treba narod oba entiteta protestirati kao Rumuni.

ODGOVORITE
Name

mikaca

26.03.2017 09:19

Lako je i sve im prolazi kod nas Glupih koce kazat ,Stop? To mozemo samo mi svi skupa:::::