Protesti zbog "tiranije u Evropi"

Aktivisti pokreta krajnje desnice "Nova snaga" /Forze Nuova/ danas su u Rimu organizovali proteste zbog "tiranije iz Brisela" i okrivljuju evrokrate zbog siromaštva, mjera štednje i nekontrolisane migracije.

Svijet 25.03.2017 | 12:14
Protesti zbog "tiranije u Evropi"
Demonstranti su u naselju Primavale u Rimu nosili italijanske zastave i uzvikali parole protiv EU.

Prema navodima u saopštenju "Nove snage" na društvenoj mreži "Fejsbuk" današnje demonstracije treba da budu "simbol otpora naroda prema tiraniji u Evropi", da su Rim pod upravom EU "zauzeli imigranti".

Pokret je pozvao pristalice da se pridruže borbi protiv imigracije i politike mjera štednje koju su nametnule evrokrate.

U Rimu se se danas, povodom 60 godina od potpisivanja Sporazuma kojim je osnovan evropski blok, okupili lideri zemalja članica Evropske unije.



Ono što je upadljivo, navodi Rojters, jeste odsustvo britanske premijerke Tereze Mej, koja će u sredu i formalno u pismu predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku najaviti izlazak Velike Britanije iz EU.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da je proslava poput 60. godišnjice od potpisivanja Rimskog ugovora, kojim su udareni temlji današnje Unije, bez učešća Britanije "veoma tužan trenutak".

Dodao je da je Bregzit, izlazak Britanije iz EU, tragedija za ostalih 27 članica EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je pozvao lidere EU da izvedu Evropu iz krize.

"Dokažite danas da ste lideri Evrope, da možete da se brinete o ovom velikom nasleđu, koje smo dobili od heroja evropske intergacije pre 60 godina", rekao je Tusk obraćajući se okupljenima.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar