EL: Kosovo je Srbija i poraz Olimpijakosa od Reala!

Nikola Milutinov briljirao je večeras u Pireju, ali je njegov tim doživeo poraz u direktnom duelu za drugo mesto na tabeli.  Ljulj i Rendolf utišali Pirej: Real se bori za vrh - Olimpijakos je treći! Fantastični dvojac ubacio po 21 poen i bio najzaslužniji za važno slavlje Kraljevskog kluba - 73:79.  Navijači Olimpijakosa: Kosovo je Srbija! Podrška iz Pireja na godišnjicu početka NATO bombardovanja.

Košarka 24.03.2017 | 22:20
EL: Kosovo je Srbija i poraz Olimpijakosa od Reala!
Srpski košarkaš Nikola Milutinov odigrao je najbolji meč ove sezone, ubacio 18 poena uz samo jedan promašaj iz igre (5/6), za 20 minuta na parketu sakupio i četiri skoka, ukradenu i dve izgubljene lopte, ali je njegov tim na kraju poražen.

Olimpijakos - Real Madrid 73:79 (20:19, 17:18, 17:21, 19:21) u direktnom duelu za drugo mesto na tabeli, posle kojeg je postalo jasno da to neće biti šampion Grčke.

Crveno-beli su dve večeri posle dramatične pobede u Beogradu nad Crvenom zvezdom igrali bez strelca pobedničkih poena u "Areni", Jorgosa Printezisa, koji je imao problema sa stomakom, ali su uprkos tome bili u vođstvu veći deo utakmice u "Dvorani mira i prijateljstva" pred 11.000 svojih bučnih navijača.

Međutim…

Sredinom treće četvrtine, prvo zahvaljujući poenima Felipea Rejesa, Jonasa Mačijulisa i Luke Dončića, a onda usled naizmenične dominacije Serhija Ljulja i Entonija Rendolfa, Real Madrid je kreirao seriju do 10:24 za deset minuta igre i u završnicu meča ušao sa 58:66, što je bila i najveća prednost gostujućeg sastava.

U preostalih pet minuta igre, iako su se trudili na obe strane terena, domaći košarkaši nisu uspeli da spuste razliku na manje od pet poena, tako da su zabeležili poraz koji ih sada ostgavlja na dve pobede iza CSKA i Reala, a sve to na dva kola pre kraja ligaškog dela veoma uzbudljive Evrolige.

Pored Milutinova, u redovima ekipe Janisa Sferopulosa istakli su se još Kostas Papanikolau sa 11 poena i šest skokova, odnosno Dimitrios Agravanis sa deset poena, dok je Vasilis Spanulis nekako stigao do devet poena ali uz šut iz igre 3/12.

Podsetimo, Spanulis je u sredu uveče u Beogradu odigrao prvi meč od 2003. godine kada je bio član Marusija u kom nije postigao nijedan poen.

Ljulj je Grcima ubacio 21 poen uz šut 6/13, imao je i pet asistencija, dok je Rendolf do 21 poena stigao uz samo dva promašaja iz igre - 7/8 za dva, odnosno 1/2 za tri poena. Imao je i pet skokova, a važnu rolu u četvrtoj četvrtini zabeležio je bivši igrač Olimpijakosa, Otelo Hanter, koji je šest od deset poena postigao u poslednjoj deonici. Pogodio je pet od sedam šuteva iz igre.

Dueli trostrukog i devetostrukog prvaka Evrope postali su evroligaški "klasici" u poslednjih pet-šest sezona, a skor između ova dva tima sada iznosi 11:14 uz pet pobeda Reala u poslednjih šest mečeva.

Olimpijakos je u finalu Fajnal fora 2013. godine napravio veliki preokret u drugom poluvremenu i pregazio Real rezultatom 100:88, što je bio povod za Madriđane da se dva puta uzastopno osvete. Naredne sezone u četvrtfinalnoj seriji bilo je 3:2 za Real iako su Španci poveli 2:0, da bi prava naplata dugova usledila u finalu Fajnal fora 2015. godine, u Madridu, kada je Olimpijakos poražen rezultatom 78:59.

Real Madrid i Olimpijakos nastupili su u četiri od poslednjih pet finala Evrolige. Real je 17 puta igrao finale, Olimpijakos sedam.

Olimpijakos je pre dva dana savladao Crvenu zvezdu posle velike borbe u Beogradskoj areni, ali večeras nije imao snage da se vrati u život protiv Real Madrida, pa je doživeo deveti poraz u ovoj sezoni. Madriđani su prevagu u Dvorani mira i prijateljstva napravili u poslednjoj četvrtini, kada su se popeli na deve poena prednosti i uspeli da dođu do veoma važnog slavlja - 73:79.

Kraljevski klub se tako izjednačio sa CSKA iz Moskve na čelu tabele i sa šampionom Evrope će se boriti za lidersku poziciju u ligaškom delu sezone, dok je Olimpijakos zakucan za treće mesto.

Madriđane je predvodio fantastični dvojac Serhio Ljulj - Entoni Rendolf. Njih dvojica su bili najefikasniji akteri meča sa po 21 postignutim poenom

Sa druge strane je na visini zadatka praktično bio samo Nikola Milutinov, koji je postigao 18 poena, dok su dvocifreni bili još Papanikolau (10) i Agravanis (10).

Navijači Olimpijakosa: Kosovo je Srbija! Podrška iz Pireja na godišnjicu početka NATO bombardovanja.

Pre dva dana zajedno su pevali za zbratimljenim pristalicama Crvene zvezde, a večeras su navijači Olimpijakosa pokazali da i te kako cene Srbe. I ne zaboravljaju.

Tako je na utakmici 28. kola Evrolige protiv Real Madrida u „Dvorani mira i prijateljstva“ istaknut transparent:

„Kosovo is Serbia“.

Jasna poruka, posebno u svetlu činjenice da se baš danas, 24. marta, obeležava 18. godina od početka NATO bombardovanja Kosova i Metohije.

Podsetimo, navijači Srbije na fudbalskoj utakmici kvalifikacija za Prvenstvo sveta, u Gruziji, istakli su transparent sa datumom početka agresije i porukom „ne oprostiti“, a na košarkaškoj utakmici Barselona - Crvena zvezda u Evroligi nekoliko desetina pristalica gostujućeg kluba uzvratilo je crveno-belima iz Pireja na podršci, transparentom „Olimpijakos“.

EVROLIGA, 28. kolo

Četvrtak:

Efes - Fenerbahče 80:77
/Dikson 19 - Danston 14/

Makabi - Žalgiris 77:93
/Rad 16 - Ulanovas 20/

Armani - Bamberg 76:84
/Hikmen 20 - Kozer 17/

Baskonija - Panatinaikos 63:72
/Hanga 13 - Singlton 16/

Petak:

Uniks - CSKA Moskva 74:85
/Lengford 17 - De Kolo 22/

Darušafaka - Galatasaraj 73:67
/Vonamejker 22 - Micov 17/

Olimpijakos - Real Madrid 73:79
/Milutinov 18 - Ljlj i Rendolf 21/

21.00 Barselona - Crvena zvezda

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dodo

25.03.2017 06:20

Jel ovo sport ili politički skup.

ODGOVORITE