Bez saglasnosti o referendumu

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata danas u Banjaluci nije postigla saglasnost o odluci o konstatovanju rezultata referenduma o Danu Republike.

Republika Srpska 24.03.2017 | 13:38
Bez saglasnosti o referendumu
Komisija nije postigla saglasnost o zaključku o usvajanju informacije o bošnjačkom zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore. 

Na sjednici nije postignuta saglasnost o odluci o prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma, te Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju. 

Nakon što nije postignuta saglasnost, navedeni akti biće upućeni Vijeću za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske. 

Tako je odlučeno glasovima predstavnika Bošnjaka u Zajedničkoj komisiji Muje Hadžiomerovića i Senada Bratića. Pet članova Komisije glasalo je protiv upućivanja ovih akata na odlučivanje u Ustavni sud Republike Srpske. 

Najveću polemiku, među članovima Komisije, izazvalo je obrazloženje odluke Kluba Bošnjaka o pokretanju postpuka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine Republkike Srpske o usvajanju informacije o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore. 

U obrazloženju Bošnjaka se, između ostalog, navodi da je Narodna skupština Republike Srpske povrijedila vitalni interes Bošnjaka u smislu ostvarivanja prava na istinu i pravdu. 

Klub Bošnjaka navodi i da "Narodna skupština negira genocid, minimizira žrtve genocida, sprečava traganje za istinom, prikriva masovne grobnice, onemogućava procesuiranje odgovornih za ratne zločine". 

Reagujući na navedeno obrazloženje predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je, obraćajući se Bratiću, da ovakvim obrazloženjem predstavnici Bošnjaka u zakonodavnim institucijama Srpske obmanjuju javnost, a da za to primaju platu iz budžeta Srpske. 

"Bratiću, nema smisla da obmanjujete i dezinformišete javnost govoreći o navodnim nepravilnostima u sprovedenom referendumu o Danu Republike. Ne možete vi da tumačite, pored svih profesora ustavanog prava u Srpskoj da li je to ustavno ili nije. Niko bošnjački narod nije spriječio da izađu na referendumu jer nije bio izjašnjavanje samo srpskog naroda, već građana Srpske", rekao je Čubrilović. 

Član Komisije Vojislav Gligić upitao je da li Bratić i Hadžiomerović stoje iza svega što piše u obrazloženju. 

"Otkud vam pravo da se na ovaj način odnosite prema zaključcima Skupštine koji ne sadrže ovo o čemu pišete? Pominjete neke grobnice i jame. Ovo što ste napisali je netačno, neprihvatljivo i pokazuje na koji način sarađujete u Narodnoj skupštini", kaže Gligić. 

On je rekao da zna ko Bošnjacima piše obrazloženja, ali da taj čovjek iz Višegrada za badava prima platu u centrali SDA. 

"Ovo je diletantski napisano i smijurija je. Nemam ništa protiv vaših diskusija, nego protiv obrazloženja koje šaljete u Ustavni sud Republike Srpske jer ovo što ste napisali je zvanični dokument", kaže Gligić. 

Potpredsjednik Nrodne skupštine Nenad Stevandić smatra da ovakav način pisanja obrazloženja ugrožava međunacionalne odnose u Srpskoj. 

"Ovo je deseta sjednica na kojoj uzmičemo da odnosi ne bi eskalirali, ali je ovo previše što ste napisali u obarzloženju. Iznijeli ste niz neistina! Nikada Skupština nije donijela odluke, kojima prikriva masovne grobnice i minimizira žrtve, sprečava traganje za istinom. Zbog toga ću vas tužiti, pa ćete svoje tvrdnje dokazivati na sudu! Niko vam ne spori da branite i zastupate interese Bošnjaka, ali ovako pogoršavate međunacionalne odnose i zloupotrebljavate Vijeće naroda", upozorio je Stevandić. 

Odgovarajući člnovima Komisije, Bratić je rekao da Dom naroda u Federaciji BiH ima bolje instrumente zaštite vitalnog nacionalnog interesa od Vijeće naroda Republike Srpske. Hidžomerović je rekao da bi Narodna skupština trebalo da donese deklaraciju o genocidu. 

Današnjoj sjednici su, prvi put od osnivanja ove komisije, prisustvovali i novinari. 

Vijeće naroda Republike Srpske nije 14. marta postiglo saglasnost o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na skupštinsku odluku o konstatovanju rezultata republičkog referenduma i prestanku mandata članovima Referendumske komisije, te o zaključcima u vezi sa revizijom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije. 

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj 9. februara, konstatovano je da je referendum o Danu Republike Srpske punovažan jer se potvrdno izjasnila natpolovična većina građana koji imaju biračko pravo. 

Narodna skupština Srpske tada je usvojila zaključak, kojim se konstatuje da je na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" potvrdno odgovorio 677.771 glasač, odnosno 99,81 odsto od ukupnog broja izašlih na glasanje. 

Izvor: SRNA

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Karadoz

24.03.2017 13:39

To ti je nesto kao kad se ne slazes sa svojim misljenjem

ODGOVORITE
Name

AR

24.03.2017 15:00

Pa nije ovo dobro ako je samo 99 Posto glasalo na referendumu.U nas je poznata cinjenica da izlazi oko 110.posto I vise ako treba