Velike sile štetne za Balkan

Stiče se utisak da nestabilnosti na Balkanu ne doprinose neriješeni sporovi i po koja razmjena teških riječi između država na poluostrvu, već da velike sile, kojima ovaj dio Evrope služi za odmjeravanje snaga i širenje svog uticaja. Osim, sada već davno prisutnih Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, sredovječno prisutne Evropske unije, svoj uticaj sada pokušavaju da prošire i Turska i Kina.

Region 22.03.2017 | 22:47
Velike sile štetne za Balkan
Gotovo kao na traci smjenjuju se upozorenja kako političara, tako i analitičara kako je Balkan potpuno nestabilan region, gde može doći do eksplozije za vrlo kratko vrijeme. Međutim, stiče se utisak da tome ne doprinose neriješeni sporovi i po koja razmjena teških riječi između država na poluostrvu, već da velikim silama Balkan služi za odmjeravanje snaga i širenje svog uticaja.

Osim, sada već davno prisutnih Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, sredovječno prisutne Evropske unije, svoj uticaj sada pokušavaju da prošire i Turska i Kina.

Sve je počelo krajem prošle godine, kada je bivši britanski diplomata Timoti Les lansirao priču o novom miješanju karata i preraspodjeli granica na Balkanu. Potom je bivši britanski ambasador u Beogradu Ajvor Roberts rekao da bi trebalo da dođe do pomjeranja granica same Srbije.Uskoro su se u polemiku uključili ruski i američki analitičari, u svjetlu izbora Donalda Trampa i da li će doći do promjene politike SAD na Balkanu.

Za Srbe je brzo stiglo otrježnjenje u vidu podrške nove američke administracije kosovskoj nezavisnosti, dok iz Rusije sve vrijeme grmi Sergej Lavrov i njegova portparolka Marija Zaharova u vezi očekivanog pristupanja Crne Gore NATO paktu.

Iz vida ne treba izgubiti i još do kraja ne razjašnjenu situaciju na dan izbora u Podgorici.

Ništa manje haotična situacija nije ni u Bosni i Hercegovini. Proslava Dana Republike Srpske i pokušaj revizije tužbe za genocid protiv Srbije pokazao je koliko se za ovu državu interesuju i SAD, EU, Rusija i Turska.Upravo Turska, sa svojim neprikosnovenim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom, glavobolju zadaje Evropi, ali i sponzoriše kako pokušaj revizije tužbe BiH protiv Srbije, ali i zahtjev Kosova* za prijem u Unesko.Makedonski gordijev čvor čini se više niko ne može da razveže. U ovoj državi trenutno se najupečatljive vidi sudar interesa svjetskih sila.

I dok se uticaj tradicionalno prisutnih sila primjećuje kroz gotovo svakodnevnu tešku retoriku, Kina kroz ekonomiju i investicije gleda da ostvari svoj interes. Svoje prisustvo obznanjuje kroz novi put svile, gradnju puteva i privatizaciju velikih fabrika.

Da Balkan ponovo sve više postaje poligon za odmjeravanje snaga, pokazuju i izjave svjetskih zvaničnika.Evropski lideri su početkom marta u Briselu izrazili zabrinutost zbog “tenzija i podjela” na zapadnom Balkanu. Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk osudio je tada “nezdrave spoljašnje uticaje”.

Britanska premijerka Tereza Mej je izjavila da EU mora “učiniti više da se suprotstavi kampanjama Rusije za destabilizaciju i dezinformaciju, i osigurati da angažovanje Zapada u tom regionu postane vidljivije”.Potom je nemački “Velt” prenio izjavu Dejvida Mekalistera, šef komiteta Evropskog parlamanta za inostrane poslove, da Rusija vrši politiku destabilizacije situacije u Srbiji kako ne bi dozvolila ulazak balkanskih zemalja u sastav Evropske unije.

Ne treba zaboraviti da je ruski ambasador Aleksandar Čepurin, uoči raspisivanja predsjedničkih izbora u Srbiji, rekao da Moskva sa posebnom pažnjom i interesovanjem prati ovaj proces.Ovakvo interesovanje velikih sila za ovaj dio Evrope, istoričar Čedomir Antić komentariše činjenicom da na Balkanu nikad nije završen Hladni rat. On je za Sputnjik izjavio da Sjedinjene Države, Velika Britanija i NATO to nikada nisu željeli.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Telegraf.rs kaže da se prostor za jačanje uticaja Rusije, Kine i Turske otvorio zbog manjeg interesovanja SAD za ovaj dio Evrope i samim tim slabije podrške Vašingtona EU.

(Telegraf.rs)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Od srca

23.03.2017 01:35

Znamo mi to, samo se pravimo ludi.

ODGOVORITE
Name

Milica

23.03.2017 06:06

Na kraju ćemo mi ovdje izvući najdeblji kraj, da bar ovo sadašnje vrijeme znamo kvalitetno iskoristiti..

ODGOVORITE
Name

Eutu

23.03.2017 07:36

Turskoj samo amerikanci i EU nek okrenu leđa i nema ih za 30 dana,ali kupuju američko oružje i to najviše dok ostali e ostali jesu sile.

ODGOVORITE
Name

re: EUTU

23.03.2017 13:04

Ne lupaj, Turska je vojna Sila i sad se protivi i Evropi i Americi zajedno sa Rusijom. Turska je na 6 mestu vojne sile na svetu. Dovoljno je da sama moze ceo balkan da porobi. Ali izgleda ona i Rusija hoce celu Evropu da sruse.

Name

Always

23.03.2017 08:09

Velika riba jede manju.

ODGOVORITE