BiH ispunjava uslove za MAP

Članovi Kolegija Predstavničkog i Doma naroda PS BiH razgovarali su danas s predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a (PS NATO) Paolom Allijem o daljem toku evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 22.03.2017 | 18:16
BiH ispunjava uslove za MAP
Predsjednik PS NATO-a i poslanik u Parlamentu Italije Paolo Ali, koji u Sarajevu učestvuje u radu 94. Rose - Roth seminara u zajedničkoj organizaciji PS NATO-a i PS BiH, zahvalio se najvišim zvaničnicima PSBiH na uspješnoj suorganizaciji seminara, za kojeg je ocijenio da predstavlja dobru priliku da se otvoreno razgovara o političkim problemima i pitanjima bezbjednosti u regionu zapadnog Balkana, te daje značajan doprinos produbljivanju partnerskih odnosa BiH i NATO-a.

Pohvaljujući aktivnost i doprinos Delegacije PS BiH u radu PS NATO-a, Ali naglasio je da parlamentarci država članica NATO-a snažno podržavaju proces evroatlantskih integracija BiH i smatraju da taj proces ne može biti završen i konačan ukoliko ne obuhvati zemlje zapadnog Balkana. S tim u vezi, predsjednik PS NATO-a izrazio je spremnost te organizacije da pomogne i podrži institucije BiH u provođenju reformi i naporima da se ubrza put integracija u Evropsku uniju (EU) i NATO.

Članovi kolegija oba doma PS BiH istakli su činjenicu da institucije BiH, uprkos složenoj političkoj situaciji i otežanom djelovanju, rade na ispunjavanju uslova za članstvo u EU i NATO, što su, kako su naglasili, dva ključna spoljnopolitička cilja BiH. S tim u vezi, članovi kolegija oba doma PSBiH podsjetili su i na činjenicu da je Predsjedništvo BiH usvojilo „Pregled odbrane“, te da se provode aktivnosti na knjiženju perspektivne vojne imovine, čime se, kako su rekli, ispunjavaju uslovi za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Naglašavajući značaj aktiviranja MAP-a za BiH, članovi rukovodstva PSBiH istakli su i spremnost institucija BiH da, zajedno s partnerima iz NATO-a, nastave da učestvuju u misijama očuvanja mira, kao i da rade na suzbijanju globalnih problema radikalnog ekstremizma, terorizma i migrantske krize.  

Sastanku članova kolegija oba doma PS BiH s predsjednikom PS NATO-a Paolom Allijem prisustvovao je i predsjedavajući Delegacije PS BiH u PS NATO-a Nikola Lovrinović, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću PS BiH.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

diznilend & pcelica maja

22.03.2017 17:33

Konacno da se i BiH odbrani od dolazeceg komunizma.

ODGOVORITE