Skuplji eko test za starije automobile

Ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sa saradnicima održao je sastanak s entitetskim kolegama o problematici eko testova na tehničkim pregledima vozila.

Bosna i Hercegovina 22.03.2017 | 08:02
Skuplji eko test za starije automobile
Na sastanku s federalnim ministrom saobraćaja i komunikacija Denisom Lasićem i pomoćnicom ministra za putni saobraćaj Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske Natašom Kostić utvrđena je neusklađenost pojedinih zakonskih i podzakonskih propisa koje uređuju oblast tehničkih pregleda.

Propisom Federalnog ministarstva za saobraćaj i komunikacije, od 1. januara ove godine, eko test postao je obavezan dio tehničkog pregleda prilikom godišnje registracije automobila uz dodatnu naplatu 22-32 KM za vozila s benzinskim motorom, odnosno 36 KM za vozila s dizelskim motorom.

Predstavnici ministarstava na sastanku su donijeli zaključak da se pristupi izradi zajedničkog pravilnika i cjenovnika, koji bi se primjenjivao na cijelom području BiH.

Kako je naglašeno, za automobile nižih euro karakteristika naknade za eko testove će biti veće, dok bi se za vozila viših euro karakteristika, kao i vozila na hibridni i plinski pogon, plaćao manji iznos takse.

Dogovoreno je da resorna ministarstva i nadležne entitetske institucije i Brčko distrikt do kraja sedmice dostave imena predstavnika za radne grupe za izmjenu Pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cjenovnika koji se odnosi na provođenje poslova tehničkog pregleda vozila, te svih drugih pravilnika koji proizilaze iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH o vozilima.

(Radiosarajevo.ba)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

aha

22.03.2017 07:50

Fali im para za administraciju. Da se toliko brinu za ekologiju riješili bi problem elektrana i zagađenosti u BIH . Ali bas mi je drago treba gutiti narod kad pameti nema.

ODGOVORITE
Name

Katanaco

22.03.2017 21:28

Mater im lopovsku.

Name

Deri Dok Narod Cuti

22.03.2017 07:52

Samo ime sve govori,test kao test nista posebno,uzimanje para i nista novo,a gdje ce zavrsiti nase pare zna se,narode digni glavu vec jednom dokle ce te jasiti ko stigne od ovih prostaka na vlasti

ODGOVORITE
Name

cups

22.03.2017 08:51

Za smrdljive dizele + 300 KM za registraciju, za benzince +50 KM za plinase i elektro besplatno. Pa nek sipaju loz ulje i smrde negdje drugdje. Nemoze se voziti iza njih koliko smrde.

ODGOVORITE
Name

Juka

22.03.2017 09:18

Ovi testovi su rađeni i do sada ali su išli u sklopu Tehničkog pregleda. Međutim naši vajni političari se uvijek snađu kada treba odereati građane pa ovo počeli da naplaćuju. Kažu da će trajati 3 godine i tako će od građana OTETI oko 50 milona maraka kada se uzme koliko vozila ima u BiH. Neka nas g@ze tako nam i treba,jer ovo je zemlja političara da oni u njoj žive a narod da preživljava i da im bude žirant kada im god treba a oni ne otplaćuju kredit nego narod - Žiranti.

ODGOVORITE
Name

vozac

22.03.2017 16:25

Mogu kako hoce ali nece dokle hoce.

ODGOVORITE
Name

Bl

22.03.2017 19:31

Ovo vlast pravi da se sirotinja rekreira pjesice. Sram ih bilo.

ODGOVORITE
Name

Bl

22.03.2017 19:35

Ovo vlast pravi da se sirotinja rekreira pjesice. Sram ih bilo.Sve su opljackali. Oni su nasa rak rana, pa se sjetili opet po bjedi da namlate pare. Vozace narod neregistrovane. Bice kao sa oruzjem.

ODGOVORITE
Name

Milo

22.03.2017 21:28

Plaćaćemo mi i na vazduh koji udisemo sve će budzovani da izmisle.

Name

DPF

22.03.2017 23:40

Ko ne zna raditi postave ga za sefa. Ko je ekstra glup, taj ima osigirano mjesto u balkanskim vladama i ostalim organima uprave te tzv nevladinim organizacijama, zatim regulatornim agencijama itd. U BiH nema goriva koje odgovara Euro 5 i visim standardima, da ne pricam o izraubovanim motorima u vozilima kpja se uvoze. Ta sva vozila nisi za nas, preskupa su za odrzavanje a takozvani majstori, em nemaju ojma em nemaju cime da rade,.

ODGOVORITE