Suljagić kažnjen za klevetu na Tviteru

Bivši zamenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić prva je osoba u Bosni i Hercegovini osuđena zbog klevete na Tviteru, preneo je sarajevski portal Kliks.

Bosna i Hercegovina 21.03.2017 | 13:21
Suljagić kažnjen za klevetu na Tviteru
Prema odluci prvostepenog suda, on je dužan da plati oštećenom 3.000 KM od maksimalnih 6.000.

Suljagić je, naime, osuđen za klevetu po tužbi nesuđenog konzula BiH u Čikagu Ivana Šušnjara.

Reč je o prvoj presudi protiv političara zbog klevete na društvenim mreža u BiH koja je usledila nakon što je Ivan Šušnjar podneo tužbu protiv Emira Suljagića zbog komentara koje je iznio na njegov račun na društvenoj mreži Tviter.

Suljagić je Šušnjara nazvao "ustašom", "rasistom" i "rasističkim smećem" u periodu dok je još bila aktuelna priča o imenovanju novog konzula BiH u Čikagu.

"Poredio me je na primer s čuvarem logora u Dretelju, Dylanom Roofom ubicom američke mladosti, nazivao rasističkim smećem i tako dalje. Logično je da sam ga morao tužiti. Takav narativ prelazi sve granice dopustivog i važno je da se takav javni diskurs unutar bh. društva, a koji Suljagić želi uvesti kao standard zaustavi", rekaoje tim povodom Šušnjar.

On smatra da je BiH prepuna verbalnih obračuna i denuncijacija neistomišljenika ali je dodao da je ovakav nivo napada nezapamćen.

"Doduše, dodao je, moguće je u Evropi da neko i koristi Suljagićev rečnik ali taj neko sigurno u toj istoj Evropi nikako ne bi mogao biti javna osoba i političar", kazao je Šušnjar i najavio podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv Suljagića za krivično delo nesavesnog obavljanja posla, budući da ga je oklevetao sa pozicije zamenika ministra odbrane.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bošnjak

21.03.2017 12:57

Kakv sud kavi bakračiOn je naš heroj tačka.Živio ti nama.

ODGOVORITE
Name

Mitar M.

21.03.2017 13:39

Vjerovatno je ova bratunačka bitnga, bila pod uticajem psihotropnih supstanci, kad je pisao, tekst, za koji je osuđen. Radi se o osobi, promjenjivog raspoloženja, pa tim smiruje svoju nervozu. Podsjećam, da je zbog nasilja u porodici, morao podnijeti svojevremno ostavku na mjestu kan.min. u Kantornu Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Nik Sloter

21.03.2017 16:25

To je srebrenička bitanga.

Name

suljaga

21.03.2017 14:43

Prebij ženu da se smiriš

ODGOVORITE