Zabrinjavajuća politička kriza u BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je danas u Mostaru da je politička situacija u BiH zabrinjavajuća i da je evidentna ozbiljna kriza funkcioniranja vlasti na svim nivoima.

Bosna i Hercegovina 20.03.2017 | 17:10
Zabrinjavajuća politička kriza u BiH
Naime, danas je otkazana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a na pitanje je li koalicija tehnička, Čović je odgovorio kako koalicija na entitetskom (FBiH) i državnom nivou postoji "od tačke do tačke dnevnog reda, je čiji interes".

- Drugim riječima, teško je i definisati tko je pozicija, a tko opozicija - izjavio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

Naveo je i to kako je siguran da izbora prije oktobra 2018. godine neće biti, a za to vrijeme "treba nešto uraditi i treba funkcionisati i pokušati ispuniti planove, ne samo na evropskom putu, nego i oko ključnih ekonomskih i životnih pitanja".

Najavio je kako će hrvatske političke stranke do kraja aprila, preko klubova poslanika na entitetskom i državnom nivou, pokrenuti nekoliko inicijativa ne bi li se krenulo s rješavanjem problema koji se već dugo guraju pod tepih.

- Moramo pronaći neko rješenje kojim ćemo probuditi odnose u BiH, da se pokrenu one aktivnosti koje smo mi sebi stavili u zadatak, a to je primarno stabilnost BiH, jačanje socioekonomskih potencijala s jedne strane, te osiguravanje evropskog puta s druge strane - istakao je Čović.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru, pored aktualne političke situacije, razgovarano je i o hrvatskoj boračkoj populaciji.

- Razgovarali smo o zaštiti dostojanstva hrvatskih branilaca, u kontekstu procesa u Hagu, i šestorice predstavnika HVO-a, koji brane čast HVO-a i svih institucija koje su izložene optužbama. Dajemo im punu podrćku da dokažu svoju nevinost pred Haškim tribunalom. Staćemo uz sve one koji su časno nosili uniformu HVO-a i dati im podršku, - poručio je Čović.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Karlobag Karlovac Virovitica

20.03.2017 16:15

Ti si jedan od kreatora te krize. Trazis entitet za Hrvate u Bosni, a ne nudis entitet za Srbe u Slavoniji, Dalmacini, Lici, Banini i na Kordunu.

ODGOVORITE
Name

IMALI SMO ; NISMO ZNALI KAD SMO IMALI

20.03.2017 16:55

SAD JE KASNO ;NISMO UZELI KAD JE DAVANO !

Name

Dodo

20.03.2017 17:10

Ta grupa u Hagu je časna ko i ti.

ODGOVORITE
Name

Kiki

21.03.2017 02:10

Sad ce njemu 2018 SDP izglasat nekog Hadziosmanovica za prcjednika iz reda rvatskog naroda. Pa nek zvizdi do ujutro 4 godine. Ustvari nek idi Kolindi se zaliti sta je Franjo potpiso. Nekj joj se malko isplace na grudima. Komsic se vec zagrijava.

Name

Ante

20.03.2017 17:25

Kuda ces cuko kad dojde presuda za zlocinacki poduhvat majmune tisi kriza najveca.

ODGOVORITE
Name

Vidi,vidi

20.03.2017 18:10

Ovaj priča o krizi,tvorac svih kriza do sada.On Milorad i Bakir moraju u Foču i nigdje više.Ova država ispašta zbog njihovih kradja,lopovluka,korupcije na svim nivoima.Prepao se lopov za svoje bogatstvo,šta će ako pukne u BiH. Briga njega za Hrvate ,Srbe,Muslimane.Bogatstvo pokradeno je glavni problem i kako to sačuvati da narod ne uzme nazad.Boli njega za one u Hagu,oni bi mogli ako dodji kući biti nezgodni svedoci. Joj bagro nevidjena.

Name

Niko i Neko

20.03.2017 20:12

Sva trojica ste vi isti. Trojica brace a dvoje gace, svakim danom sve krace i krace.

ODGOVORITE
Name

33

20.03.2017 21:12

Teska greska je razvaljivanje Jugoslavije. Nepopravljiva. Nazad se ne moze. Gotovi smo, svi zajedno, u svim banana drzavama..

ODGOVORITE