Hoće li Todoriću glave doći Rusija?

U trenutku kada je planula afera "Agrokomerc", prije 30 godina, pokazaće kasnije analize, pa i sudski proces protiv Abdića i njegovih saradnika, zaduženost preduzeća kretala se oko 270 miliona dolara. Toliko su ukupno bili teški Abdićevi "upadi u platni sistem", mjenice bez pokrića i drugi finansijski marifetluci za kojima je posezao u svom investicijskom ludilu.

Bosna i Hercegovina 20.03.2017 | 14:07
Hoće li Todoriću glave doći Rusija?
Dok se posljednjih dana ljuljaju finansijski i poslovni temelji najveće regionalne kompanije, hrvatskog "Agrokora", dok investitori-banke preuzimaju sudbinu carstva porodice Todorić, dobavljači zbijaju redove u naplati svojih potraživanja, a desetine hiljada zaposlenih strepe za  posao, nisu rijetki analitičari koji slučaj "Agrokor" porede sa  aferom "Agrokomerc".

Podsjetimo, navršava se tačno 30 godina od izbijanja ove ekonomsko-poltičke afere u čijem je središtu bio Fikret Abdić i njegov životni projekat, poljoprivredni kombinat iz Velike Kladuše.



Postoje snažne poveznice između vlasnika "Agrokora", hrvatskog tajkuna Ivice Todorića i velikokladuškog Babe-Fikreta Abdića. Povezuju ih, najprije, srodna poslovna filozofija koja nije u stanju prepoznati granicu između poslovne ekspanzije i neumjerene, gotovo samoubilačke megalomanije. 

Ni Todorić nije, kao što nije ni Abdić znao kontrolisati i disciplinovati svoje poslovne ambicije, ukrotititi investicijsku pohlepu koja se komotno, bezbrižno odnosila prema finansijskim rizicima i ekonomskim posljedicama. I kod jednog i drugog teško je razlučiti vizionarstvo od avanturizma.

FIKRETOVA KOKOŠIJA PRSA
 
I Todorić i Abdić su produkti i konstrukti vremena i političkog ambijenta u kojem su nastajali njihovi poslovni svjetovi. Abdić - socijalističkog, samoupravnog, dogovornog, dakle ne-tržišnog, ili ne nužno tržišnog, a Todorić tranzicijskog, kripto-kapitalističkog.

Treba, međutim, znati da je tranzicija, odnosno pretvaranje (i) u Hrvatskoj bila stvar  dogovora, odnosno političkog diktata vladajuće elite. Todorić i njegovi potomci bili su samo jedna od 200 bogatih porodica kojima je Tuđmanova vlast u ruke predala ekonomsku budućnost susjedne države.

I Fikret Abdić je godinama, pa i decenijama, bio miljenik i favorit vlasti. Bolje rečeno-jednog njenog dijela, onog personalizovanog u familiji Pozderac i njihovim kadrovima u privredi, financijama, pravosuđu.

Bio je član najviših poltičkih foruma, svijetao, živ primjer mogućnosti socijalističkog ekonomskog preporoda čitave jedne vijekovima zapuštene i napuštene bosanskohercegovačke regije, Cazinske Krajine.

No, postoji bitna, strukturalna  razlika između poslovnih carstava Ivice Todorića i Fikreta Abdića: predratni fanatični cvjećar rodom iz Imotskog, Todorić, svoju je imperiji gradio kupujući postojeće, uglavnom uspješne i profitabilne poljoprivredne i trgovačke firme ("Ledo", Jamnica", "Konzum", "Sarajevski Kiseljak", "Mercator"...).

 Abdić je svoje krajiško "kokošije carstvo" stvarao i podizao ni iz čega, sa gole ledine, "green filed" projektima, kako se to danas korporativnim metajezikom kaže.

U trenutku kada je planula afera "Agrokomerc", prije 30 godina, pokazaće kasnije analize, pa i sudski proces protiv Abdića i njegovih saradnika, zaduženost preduzeća kretala se oko 270 miliona dolara. Toliko su ukupno bili teški Abdićevi "upadi u platni sistem", mjenice bez pokrića i drugi finansijski marifetluci za kojima je posezao u svom investicijskom ludilu.

Ukupna imovina "Agrokomerca" bila je procijenjena na preko milijardu i pol dolara, dakle tri puta veća od dugova.

Banke su, dakle, imale tzv. koletareral, odnosno mogle su dugovanja namiriti preko vrijedne imovine "Agrokomerca" u BiH, ali i cijeloj tadašnjoj zajedničkoj državi. Ali, nisu, jer su u slučaju "Agrokomerca" nije radilo o uvođenju finansijskog reda, nego o rušenju političkog okvira u kojem je "Agrokomerc" funkcionisao.

Radilo se o unitarističkom, iz Srbije diktiranom obračunu sa tzv. "republičkim etatizmima", odnosno federalističkim političkim protivnicima u BiH, a kasnije i drugim republikama. Optužnica za "Agrokomerc" sadržavala je paklene kvalifikacije o "podrivanju ekonomske suverenosti države", odnosno "kontrarevolucionarnu djelatnost".

Iz saveznog tužilaštva u Beogradu u BiH ju je donio tadašnji visoki dužnosnik MUP-a BiH, danas Dodikova desna ruka Sredoje Nović. Niko tada u Bosni i Hercegovini nije, najviše iz straha da i sam ne bude osumnjičen, i medijskom artiljerijom ušutkan kao kontrarevolucionar pokušavao spasiti veliku, po svim parametrima perspektivnu i pametno osmišljenu firmu iz Kladuše.

 MEGALOMANIJA JEDNOG "VIZIONARA"
 
Aktuelna dugovanja "Agrokora" bankama i dobavljačima procjenjuju se na oko 12 milijardi maraka i dvostruko su veća od imovine uzdrmanog Todorićevog koncerna. Vlast u Hrvatskoj ne želi se direktno miješati u krizu jedne privatne kompanije, ali ne može biti indiferentna prema njenim mogućim teškim posljedicama.

Potpuni slom Todorićevog Koncerna, pored ostalog bi, recimo, Slavoniju pretvorio u demografsku i ekonomsku pustaru iz koje ljudi bježe trbuhom za kruhom, kao što su Krajišnici bježali prije pojave Abdića i "Agrokomerca"...

Nisu rijetki analitičari, pa i političari u Hrvatskoj koji krizu u "Agrokoru", koja nije od juče, nego je kontstanta već nekoliko godina, dovode u vezu sa činjenicom da je koncern najveći dužnik ruskoj državnoj "Sberbanke". Dokazi koji se nude nisu lišeni geopolitičke a ne samo finansijske logike.



Možda je slučajno, a možda i nije, da ruski ambasador u Hrvatskoj, u potpuno militarističkom maniru, najavi prekid kreditiranja Todorića samo nekoliko dana nakon što je hrvatski premijer Plenković ponudio "bratsku pomoć" Ukrajini i mirnoj reintegraciji Krima po hrvatskom modelu.

Bosna i Hercegovina je prije 30 godina megalomaniju jednog "vizionara" i njenu instrumentalizaciju u državno-političke obračune platila teškom političkom i ekonomskom cijenom.  

Je li slično dizajnirana i kriza u "Agrokoru" treba sačekati, pa zaključivati. Sličnosti i analogije između uspona i pada Todorića i Abdića jesu primjetne, ne mogu biti dostatne za ozbiljne zaključke. 

(slobodnabosna.ba)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dr.Pravnik

20.03.2017 13:24

Ne brinite brigu za Todorica.... Da mu je kriza,on bi prodao samo imovinu u srbiji i sandzaku i vojvodini i ostalo bi mu kusura koliko hocete. Da i ne govorimo o imovini u ostalim drzavama i njegovom licnom i familijarnom bogatstvu. Imamo mi i svojih problema o kojim se treba brinuti.

ODGOVORITE
Name

General

20.03.2017 14:01

Dolazak kod bankara je kraj za svaki biznis pogotovo u ovakvoj situaciji sigurno kamata nece biti mala s obzirom na njegovu situaciju. Zato je Moody pozurio da objavi izvjestaj a sta mislis zasto? Da ga oderu sto mogu vise i sigurno se vise nikada nece vratiti. Najveci problem mu pravi pohlepa i sto se zeznuo kada je odbio Coca-Colinu ponudu za Jamnicu. Nikada vise mu nece niko ponuditi vise a sada je i Jamnici napravio stetu sa cijelom negativnom pricom!

Name

re pravnik

20.03.2017 16:17

Sandzak i vojvodina niti su niti ce biti republike gnjido,a braca rusi su tu samo da znate...

Name

Znam ja

20.03.2017 14:12

I Agrokor i Delta i svi malo veći će na kraju biti SPAR.

ODGOVORITE
Name

Tako je

20.03.2017 14:18

BILLA , LIDL i DM.

Name

Симоне

20.03.2017 15:01

тешко оном ко са банкама уђе у коло, тај је своју судбину зацементирао.

ODGOVORITE
Name

reSimone

20.03.2017 17:28

Kakve banke i bakraci vidite da je zlocinacka organizacija na vlasti slican scenario kao kod PEVCA hoce reket a rata velika.

Name

Oko

20.03.2017 15:24

Plenkovic i Kolinda su samo zakucali zadnji ekser u Agrokorov kovceg svojim izjavama. Uzece mu Rusi crno ispod nokata.

ODGOVORITE
Name

virus

20.03.2017 15:49

Nece on da plati, platitce narod kao i uvek i svugde??????

Name

#

20.03.2017 16:29

virus, i treba, sve je do naroda.

Name

Ante

20.03.2017 17:29

To je tudzmanovi 200 bogatasa trazili su eto im ga.

ODGOVORITE