Analiza: Dženkinsov dokaz...!

Otkako je povreda leđa počela da mori Stefana Jovića, Đenkin učinak se značajno uvećao i dobio na značaju. Lopta je konstantno kod njega. Kada nema Jovića, on je prvi plejmejker. A to uopšte nije njegova prirodna pozicija. Razmislite o tome. . .

Košarka 17.03.2017 | 20:45
Analiza: Dženkinsov dokaz...!
Novembar 2016. godine. Crvena zvezda pobeđuje Partizan u prvom derbiju u sezoni. Svlačionica 15 minuta posle velikog trijumfa, u pozadini se čuju navijači koji još nisu napustili dvoranu Aleksandar Nikolić. Gomila novinara je oko Dženkinsa koji je uspeo ni da se presvuče. Postigao je 19 poena i bio najvažnija figura meča. Ali, na njegovom licu se ne vidi osmeh. Samo veliko olakšanje.

Stena mu je pala sa srca.

“Čoveče, samo igram. Važno mi je samo da igram. Imao sam mnogo tešku sezonu prošle godine. Mnogo sam srećan što sam se vratio ovde, da malo, pomalo gradim samopouzdanje, da igram utakmicu po utakmicu, ovako kako igram - i budem konstantan”.

Nešto više od četiri meseca kasnije...

Crvena zvezda se u Milanu bori za plasman u četvrtfinale. Delije su ispunile dvoranu, Dženkins u prvih 10 minuta sipa sa svih pozicija bez promašaja i vodi crveno-bele do 15 razlike u prvoj četvrtini. Da ne beše toga ko zna šta bi bilo... Sve tri naredne četvrtine pripale su pojedinačno gledano domaćem timu.

Zvezdin Amerikanac sa srpskim pasošem ove sezone beleži mnogo bolje brojke nego što je to bio slučaj prošle kada je igrao za Olimpiju iz Milana. Sada je i usred prestonice mode pokazao na delu bivšim poslodavcima koliko su bili u krivu što su ga se odrekli i loše koristili dok su ga imali na raspolaganju.

Pod palicom Dejana Radonjića bolji je u svim statističkim parametrima. Daje 9,2 poena u proseku, tada je davao 6,7. Mnogo više krade lopte, bolje asistira, a već je odigrao skoro tri puta više utakmica u Evroligi nego cele prošle sezone i to se uopšte ne vidi u njegovoj fizičkoj spremi. Igra kao zmaj. Kada krene u prodor deluje kao nož koji prolazi kroz puter. Šut mu je sve sigurniji.

Milanu je dao 11 poena, vodio igru u prvom poluvremenu, a da nije ušao u problem sa faulovima (to je mogao malo bolje da iskontroliše) sigurno bi na njegovom kontu stajao daleko veći broj. Videlo mu se u pokretima i očima da je željan dobre partije baš protiv ovog protivnika. I uspeo je da je pruži. Da na neki način dokaže i bivšem i sadašnjem timu za šta je sposoban.

I dokazao je svoje.

Kada njega nije bilo Zvezdina igra je bila u padu i to je jasno moglo da se vidi. Đenka je postao prva puška Radonjićevog arsenala. I, kao što smo već i napisali juče pre utakmice, najbolji je igrač Zvezde u ovom momentu.

Nešto ozbiljno štima u njegovoj igri u poslednje vreme. A nešto ozbiljno ne štima u igri Olimpije iz Milana cele sezone. Đenka se vratio kući, Armani je nastavio da tavori po dnu Evrolige. Možda je to baš po našoj narodnoj - "svakom po zaslugama".

Kolege iz Italije koje dobro poznaju prilike u Armaniju rekli su nam da je Dženkins na njih i sve oko kluba ostavio utisak "jako dobrog momka", ali da takvi momci u Armaniju “ne uspevaju da se snađu poslednjih godina” u sistemu koji je uspostavljen.

Đenka se zato vratio u Zvezdu. Bio je konstantno dobar ove sezone, rešio je neke utakmice (kao recimo protiv Fenerbahčea šutem iz naskoka u samoj završnici), a otkako je povreda leđa počela da mori Stefana Jovića, njegov učinak se značajno uvećao i dobio na značaju i težini. Lopta je konstantno kod njega. Kada nema Jovića, on je prvi plejmejker tima!

A to uopšte nije njegova pozicija.

Osetio je da je on taj koji mora da "povuče". I to radi. Konstantno. Poslednjih šest utakmica u Evroligi Dženkins je dvocifren! Dvocifren je bio i u tri od poslednja četiri meča u ABA ligi, a i u tom jednom meču je bio na koš od dvocifrenog učinka. Rešio je poslednji duel protiv Budućnosti sa 21 datim poenom gde je briljirao i bivao gromoglasno nagrađen sa tribina. Započeo je posao i protiv Milana, koji je njegov komšija iz zgrade Ognjen Kuzmić uspešno završio.

Jednostavno - Dženkins je stranac koji pravi razliku. I igra pakleno dobro u poslednje vreme.

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Megik

18.03.2017 20:38

Dzenkins je vrhunski igrac i odbrambeni i napadacki njegov doprinos je nemjerljiv i najvaznija je karika Radonjicevog stroja.Sav respekt

ODGOVORITE