Uporedio progon ruskih sportista sa holokaustom, a onda se izvinio Jevrejima!

Bizarna događanja u Međunarodnom olimpijskom komitetu!

Ostali sportovi 18.03.2017 | 08:15
Uporedio progon ruskih sportista sa holokaustom, a onda se izvinio Jevrejima!
Ko kaže da se čudne stvari, poput promene statuta ne bi li se progurao "svoj" čovek, dešavaju samo u našem Olimpijskom komitetu.

Da poslovica "riba smrdi od glave" važi i za Međunarodni olimpijski komitet, jasan dokaz su događanja oko dopinga ruskih sportista. Iako i dalje praktično niko nije pao na testovima, progon se nastavlja i čak se povela javna rasprava o tome da se takmičarima iz najveće zemlje na svetu zabrani učešće na Zimskim igrama u korejskom Pjongčangu iduće godine. A sve to na osnovu svedočenja odbeglog činovnika i sportistkinje.

Ovaj "lov na veštice" zasmetao je jednom od senior članova komiteta, Đan Franku Kasperu, uporedivši progon ruskih sportista sa holokaustom u Drugom svetskom ratu:

"Ja sam protiv zabrane ili sankcionisanja nedužnih! Kao što je Hitler radio - svi Jevreji moraju biti ubijeni, nezavisno da li su nešto uradili ili ne. Zašto ne bismo poredili ove dve situacije! Možda je malo ekstremno, ali sam fakat da te čini krivim to što pripadaš nekom narodu ili državi, ja na prihvatam! Potpuno sam protiv zabrane samo na osnovu pasoša. Sledeći put kada neki Smit bude uhvaćen u dopingu, hajde da zabranimo svim Smitovima na svetu da se takmiče!"

Naravno, mnogi su se odmah našli uvređenim zbog ovog (istina malo preteranog) poređenja, pa je krenuo pritisak na Kaspera koji je ujedno i predsednik Međunarodne skijaške federacije. Samo dan nakon prethodne, švajcarski sportski zvaničnik je sada imao novu izjavu:

"Zaista mi je žao... To je bio neprikladan i bezosećajan komentar. Izvinjavam se duboko zbog uvreda koje sam uzrokovao."

Kako će Kasper proći, s obzirom da je dirnuo tamo gde se ne sme, veliko je pitanje, ali svakako ohrabruje da je neko konačno nešto rekao protiv sumanutog progona sportista koji nisu uhvaćeni u dopingu, samo zato što su iz Rusije. Istina, možda mu "odleti glava", ali razum, a ne politički pritisci, polako izbija na videlo.

Izvor: mozzartsport

foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar