Bakir "sanja" novu tužbu protiv Srbije

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da je moguća nova tužba BiH protiv Srbije za genocid te da “sve dok postoji sud, nanovo se može pokrenuti proces u odnosu na ono što se dešavalo. ”

Bosna i Hercegovina 16.03.2017 | 11:12
Bakir "sanja" novu tužbu protiv Srbije
On je sinoć za televiziju “Hajat” istakao da je znao da će nakon podnošenja zahteva uslediti kriza, ali od istine ne može odustati.

- Sudovi rade sporo i temeljito, a odgovor na zahtev za reviziju presude u slučaju BiH protiv Srbije stigao je vrlo brzo. Zato je brzinom odgovora koji je stigao iz Međunarodnog suda negativno iznenađen. Nema, kaže, tog patriote, Bošnjaka, koji ne bi pokušavao koliko god može istrajati u borbi za istinu – dodao je Izetbegović.

On je istakao da sve dok postoji sud, nanovo se može pokrenuti proces u odnosu na ono što se dešavalo.

Komentarišući obraćanja Aleksandra Vučića, u kojima on potencira rad na miru i stabilnosti, Izetbegović kaže da je od njega očekivao više.

- Nije, kaže, dovoljno samo govoriti, potrebno je i nešto konkretno uraditi. Ako ćemo govoriti o miru i stabilnosti, onda treba Dodika zaustaviti kad krene u nemir i nestabilnost - smatra Izetbegović. Dodaje da Vučić, ipak, u ovakvoj situaciji deluje na dobar način na smirivanje tenzija. A na pitanje hoće li Vučiću ponuditi da razmene cipele kako bi se bolje razumeli, Izetbegović odgovara:

- Malo prevelik broj nosi za mene, ja mislim, ali znamo se dugo. Bilo je tu želje i s moje i s njegove strane da intenzivnije radimo na pomirenju dva naroda.  Mnoge stvari su se otele i meni i njemu – istakao je Izetbegović.

Izetbegović je prokomentarisao i sastanak premijera zapadnog Balkana koji se održava sutra u Sarajevu. Pred zemljama regiona su, kaže, teški izazovi, ali od samita očekuje samo dobro, jer su dijalog i bolje razumijevanje upravo ono što nam je potrebno.

Na izjavu Dragana Čovića da se on nije zalagao za reviziju, jer se bojao da ista takva tužba jednog dana ne bi bila iz Sarajeva upućena prema Hrvatskoj, Izetbegović kaže kako ga čudi Čovićeva izjava, jer takvih intencija nije bilo.

- Takve stvari ne treba potcrtavati, jer se nanovo otvara pandorina kutija onoga što je Hrvatska uradila u BiH - dodaje Izetbegović.

On u tom kontekstu posmatra i najavljene tužbe protiv generala tzv. Armije BiH pred hrvatskim sudovima i kaže: “Ja mislim, čak i da je ovo što su ova udruženja hrvatskih veterana ovih dana uradila pa žele procesuirati bh. generale i borce pred hrvatskim sudovima, takođe na liniji tog jednog naivnog pristupa, koji može samo isprovocirati ono što ne treba Hrvatima u BiH”.

(Blic)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

komedija

16.03.2017 10:39

Ljudi ovaj je lud ko struja!

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

16.03.2017 11:32

Ovo je, osvjedočeno stotinama puta, bolestan čovjek! Ali, sigurno je da bi se ta bolest daleko manje manifestovala da nema unisonu podršku muslimanske nazovi elite i, što je daleko izraženije, običnog naroda, kojeg je njegov babo uvukao u rat bez ikakvog racionalnog razloga, pa danas kmeče i na najpokvareniji način izigravaju žrtve, kao da u ostalim narodima nema poginulih, sve zbog njihove "suverene Bosne", koja, ne samo da nije to, nego je uopšte i nema, zahvaljujući Aliji, Bakiru i njihovim islamskim ekstremistima.

Name

Tragedija

16.03.2017 12:18

Nije on lud, Srbi su lud narod, a posebno oni koji vjeruju Bakiru i njegovoj politici i zajedno sa njim vladaju u BiH. Naučimo nešto od drugih, kada je najteže budimo jedinstveni. Kada smo jedinstveni ne može nam niko ništa, a primjer je period od 1992. do 1996. godine.

Name

Rs

16.03.2017 10:49

Baki i ekipa mogu samo sukobe da proizvode a radna mjesta nikada.

ODGOVORITE
Name

AR

16.03.2017 10:56

NE s... Bakire I tebi I baji i onom lopovu od hrvata covicu blizi se kraj odguslali ste niko vas vise I ne slusa.

ODGOVORITE
Name

dosta mrznje

16.03.2017 10:57

Hajd' ne serite vise...

ODGOVORITE
Name

popara

16.03.2017 11:13

Ubrzo ce san postati java,koja ce vas iznenaditi.

ODGOVORITE
Name

Krcko

16.03.2017 11:31

Nova tuzba "BiH" protiv Srbije ?Pa cini mi se da mi imamo rampu za to.

ODGOVORITE
Name

Saale

16.03.2017 11:39

nakon 10 godina, istice mogucnost podnosenja tog zahtjeva, druga stvar je sto se ne moze dva puta tužiti,znaci zapoceti novi proces i treca stvar nikad ali nikad to Srbi u instutucijama neće podržati a vidimo ni Hrvati PRICA ZA MALU DJECU,GLUPOSTI NA KOJE SE NE TREBA OBAZIRAT govorim ovo kao pripadnik bošnjaćkog naroda,,

ODGOVORITE
Name

Martin

16.03.2017 11:41

Ima i još jedan dio ove izjave koji nije prenesen, a ja ću ga parafrazirati, da " postoji mogućnost da Predsedništvo BiH u nekom budućem i drugačijem sastavu podnese jedinstvenu apelaciju Sudu za novu reviziju optužnice protiv Srbije za genocid u BiH". Ova rečenica i sama izjava da Bošnjaci nikada neće odustati od tužbe jasno govori da su Izetbegović i njegova stranka najveća prijetnja za mir i stabilnost u BIH i da ih nikakvo pomirenje sa Srbima ne zanima. Njihov osnovni cilj je uništenje Republike Srpske i unitarna Bosna sa muslimanima kao apsolutno većinskim stanovništvom.

ODGOVORITE
Name

re

16.03.2017 19:31

Da samo Bakir tako misli?

Name

Blic++++

16.03.2017 11:47

"Dok postoji sud,postoji i šansa za tužbu".......Pa,on poslije odbijanja tužbe treba da sagleda kakav je on.....Moj,Bakire....Moj,Bakire.......Mislio sam da si inteligentniji,pošto dolaziš iz Bošnjačkog korpusa.....

ODGOVORITE
Name

Huso

16.03.2017 12:04

Ma dajte vise j.......o vas Bakir i tuzba.,ima li sta novo .Jeste vise dosadni.

ODGOVORITE