Uspješna Ivanićeva posjeta Izraelu

Jedan od najsadražajnijih dogadjaja tokom zvanične posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića Izraelu bio je poslovni forum u organizaciji izraelskog ministarstva inostranih poslova u saradnji sa ambasadom BiH u toj zemlji. Ivanićeva zvanična posjeta Izraelu veoma sadržajna i uspješna.

Bosna i Hercegovina 16.03.2017 | 10:22
Uspješna Ivanićeva posjeta Izraelu
Na skupu je bilo 14 direktora vodećih izraelskih kompanija i međunarodnih korporacija u oblastima bezbjednosti, IT industrije, kancerogene dijagnostike, uvoza drvne prerađevine, vodoprivrede, poljoprivrede, turizma i hotelijerstva, te investicionih grupacija. Među njima, svakako, su prednjačili Elbit, Gaon, LR, i GVR.

Ivanić je, na otvaranju foruma, predstavio makro-ekonomske pretpostavke i kretanja privrede BiH, fiskalne politike i potencijala privredne saradnje faktora dvije zemlje.

Prisutni izraelski privrednici su predstavili svoja preduzeća i iznijeli svoje viđenje modaliteta iznalaženja prihvatljivih rješenja realizacije relevantnih projekata imajući u vidu i regionalnu konstelaciju, kao i fazu priključivanja EU.

Posebna pažnja je bila posvećena kompetentnim faktorima sa kojima će potencijalni investitori i privrednici iz Izraela ostvarivati svoje inicijative i kontakte.

U forumu su učestvovali zamjenik generalnog direktora izraelskog MIP-a Aleksandar Ben-Cvi, šef Odjeljenja za Balkan Dan Orijan, ambasador Izraela za BiH Boaz Rodkin, Libermanov savjetnik Aleksandar Nikolić,  i šef Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva Elvir Čamdžić.

Posjetom Palestinskoj upravi, a nakon sastnaka sa prdsjednikom Izraela Rivlinom, premijerom Netanijahuom, predsjedavajućim Kneseta Edelštajnom, ministrom odbrane Libermanom, izlaganjem pred Svjetskim jevrejskim kongresom, te obilaskom Hebrejskog univeriteta i sastankom sa njegovim rektorom Ašerom Koenom i Muzeja Holokausta Jad vašem, danas se završava ova prva i izuzetno sadržajna i uspješna zvanična posjeta jednog predjsedavajućeg Predsjedništva BiH Izraelu.

BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Šta je Igor napravio?

16.03.2017 09:33

Šta je Igor Radojičić napravio svojom posjetom Izraelu? Gdje su te investicije iz Izraela?Nema ih.Gdje je ta saradnja u oblasti turizma između grada Banja Luke i Izraela? Nema je

ODGOVORITE
Name

re

16.03.2017 11:28

Daj boze da bilo sta korisno vidimo i od ovoga.

Name

re

16.03.2017 11:45

Igor nije bio u zvaničnoj posjeti Izraelu. On je tamo boravio po privatnim vezama i promuvo se po toj lokalnoj izraelskoj konferenciji da bi napravio selfi sa nekim bitnim ko bude tu. To se ne mođe poredeti sa ovom posjetom koja je bila zvanična, institucionalno organizovana, i na najvišem nivou otkako postoje odnosi BiH i Izraela.

Name

General

16.03.2017 15:27

To je Livne napravio pa sada ga treba nagraditi i pokloniti mu firmu :)

Name

realno

16.03.2017 11:39

Mreni je drago da imamo dobre i kvalitetne odnose sa Izraelom. Nije ovo mala stvar da se organizuje državnička posjeta na ovakvom nivou, zemlji kao što je Izrael.

ODGOVORITE
Name

AR

16.03.2017 12:59

Otiso da provjeri kako se pravi zid mozda u skoroj buducnosti Baja odlucu da zatvori svoj tor nema ni ovcama unutra a bogami ni ovcama vani. I onda ce mo biti mirni imacemo svoju drzavu sa okruzenjem.

Name

General

16.03.2017 15:25

Kako mislite uspjesna? Uspio da potrosi pare!

ODGOVORITE
Name

Alma Dozi

16.03.2017 16:57

Cestitke! Odlicno da i kod nas neko.pokaze inicijativu da se nesto uradi na planu unapredjenja privrede i bilateralnih odnosa!

ODGOVORITE