Analiza: Gdje su limiti Abrahama Frimponga?

Sigurno je da će narednog leta Frimponga čekati još jedan ozbiljan test, toliko ozbiljan da može da mu odredi karijeru. Jer biće na ispitu u pozicionoj igri i u sudaru sa, vrlo verovatno, fizički jačim napadačima.

Fudbal 16.03.2017 | 23:00
Analiza: Gdje su limiti Abrahama Frimponga?
„Ne plaća se samo suvi kvalitet, plaća se i kontinuitet. Igrači koji mogu da se ponavljaju vrede mnogo“.

Sigurno ste rečenicu, izrečenu iz usta brojnih belosvetskih trenera, čuli bezbroj puta. Govori o tome kako je ponavljanje u kolektivnim sportovima cenjena referenca.

Posle sumornog 153.večitog derbija bilo je navijača Crvene zvezde koji su u stanju besa pokazivali znakove zadovoljstva. Da ne kažemo euforije. Da, osmeh na lica razvukao im je gotovo perfektnom partijom štoper doveden iz kruševačkog Napretka Abraham Frimpong. Derbi je položio sa vrlo dobrom ocenom, potom je počeo da se ponavlja...

Brze noge, sjajna anticipacija i osećaj za igru bili su njegovi advokati i tokom ostalih utakmica Crvene zvezde ovog proleća. Pet mečeva su sasvim pristojan uzorak da oni koji redovno posećaju Marakane horski uskliknu.

„To je to“...

Dobro, postoji argument zvani snižavanje, pošto su redovni posetioci Marakane za samo šest meseci gledali tumaranje po terenu, taktičku nedisciplinu i odsustvo bilo kakve fizičke spreme Brazilca Edsona i Francuza Tomasa Fibela. I tada je odgovorima iz Ljutice Bogdana Abraham Frimpong bio ispred nosa, ali tamnoputog štopera pratio je glas limitiranog igrača, pošto je neslavno završio probe u Partizanu i Vojvodini.  Međutim, koliko god delovalo kontradiktorno tada su crno-beli i novosadski superligaš napravili veliku uslugu momku iz Gane. Lišili su ga stresa tako svojestvenog za veliki klub i pomogli mu da u redovima kruševačkog Napretka napreduje korak po korak. Ili možda pola koraka po pola koraka.

„U Srbiju ga je doveo Goran Milovanović. Videlo se da je dobar igrač, da ima brzinu... Došao je bez obeštećenja i potvrdio brzo da ima potrebne pridispozicije. Dobra stvar je što je dve godine u Napretku, dok je igrao drugu ligu, bio član ekipe koja je igrala sa visoko postavljenom odbranom. To mu je sigurno pomoglo da se snađe u Crvenoj zvezdi. Videćemo kako će dalje da se razvija“, kaže za MOZZART Sport nekadašnji sportski direktor Napretka Vladimir Matijašević.

Gledajući pasoš Abraham Frimpong je stranac, ali posmatrajući istoriju i njegove karijere brzonogi štoper je domaći igrać. Savršeno je za prethodne četiri godine upoznao pojave ovdašnjeg prvenstva. Tu malu školicu je prošao, ali mu je za diplomu visoko kvalitetnog štopera potrebno još nešto... Sigurno smo da niko od brojnih ovdašnjih stručnjaka zna dokle dosežu limiti komadanta Zvezdine odbrane...

 Pokazao je da brznim nogama i mirnoćom može da osujeti rivale nalik superligaškim, aliFrimpong ima pred sobom četiri meseca za dodatno napredovanje kako bi bio veliki adut u evropskim bitkama...

Može da se kaže kako bi možda Zvezda izvukla povoljniji rezultat protiv Ludogoreca da je umesto Fibela na terenu bio defanzivac Frimpongovih kvaliteta... Možda ne bi supersonični Kafu pravio slalome kroz srce Zvezdine odbrane. Ali sve je to možda... Sigurno je da će narednog leta Frimponga čekati još jedan ozbiljan test, toliko ozbiljan da može da mu odredi karijeru. Jer biće na ispitu u pozicionoj igri i u sudaru sa, vrlo verovatno, fizički jačim napadačima.

Dobra stvar za Frimponga jeste podatak da je neokrnjen prošao prvi ciklus u Zvezdinom dresu. A takva sudbina je zadeslila pomenute Edsona, Fibela, pa ranije Krnetu i Bojana Miladinovića. Delovao je superiorno u duelima sa napadačima Partizana i Vojvodine (dobio 27 od 31 duela) i stekao ogromno poverenje ne samo navijača, već i saigrača. Idealna polazna osnova za dalje napredovanje i usavršavanje do juna... A tada bi Frimpong trebalo da pokaže da li je novi Zvezdin kapitalac.

Izvor: mozzartsport

Foto Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar