Lažni volonteri varaju građane

U Brčkom su se posljednjih dana pojavili lažni volonteri koji skupljaju novac za navodno bolesne članove porodice pa iz Crvenog krsta upozoravaju građane da se radi o prevarantima koje je, kažu, lako prepoznati.

Bosna i Hercegovina 14.03.2017 | 13:27
Lažni volonteri varaju građane
„Sve naše akcije se više dana, prije početka, javno publikuju i objavljuju u sredstvima informiasanja i komunikacije s javnošću, a volonteri idu na teren s akreditacijom i u prslucima s vidljivim oznakama, kao i na oba pisma ispisanim nazivima akcije koju provode. Oni ne mogu samostalno izlaziti na teren, a kada odlaze ništa ne nose izuzev štampanih informacija za građane“, kaže sekretar Crvenog krsta u Brčkom Denis Šehanović.  

On naglašava da se sve akcije prikupljanja novca realizuju isključivo putem uplata na žiro račun pa građani i na taj način mogu otkriti prevarante.

„Teško je te ljude, kako kažu u policiji, otkriti u izvršenju krivičnog djela, pa preostaje da se kroz medije i dojave građana spriječe u prevarama“, kaže Šehanović.

Brčanski Crveni krst trenutno ima oko 200 volontera koji su osposobljeni za uspješno provođenje brojnih programskih akcija i djelovanja u varednim situacijama i primjer su dobre organizacije ovih društava u BiH.

Izvor: BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

srna

14.03.2017 15:27

Bolje da prijavljujete politicare, da na lijep nacin uzimaju pare .od ovih se lako odbraniti,jer su neiskusni.

ODGOVORITE