Mladen Ivanić razumio Rivlina

Za nas je neprihvatljivo imati Iran na našim granicama i željeli bismo da Bosna i Hercegovina razumije našu zabrinutost, kazao je izraelski predsjednik Reuven Rivlin na sastanku sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.  Kako je naveo list The Jerusalem Post, Rivlin je podijelio svoju zabrinutost sa Ivanićem govoreći ne samo o ISIL-u, Iranu i terorizmu već i o Hezbollahu u južnom Libanu kao i o 2,5 miliona izbjeglica u Jordanu, Libanu i Turskoj.

Bosna i Hercegovina 14.03.2017 | 12:32
Mladen Ivanić razumio Rivlina
Rivlin je naglasio da Izrael mora održati svoje granice sigurnim dodavši da njegova zemlja “nije u ratu s islamom već samo sa onim islamistima koji žele uništiti Izrael”. Ustvrdio je i da Hezbollah ima raspoređenih 150.000 projektila u Libanu uključujući i rakete dometa 2.000 kilometara kao i da Rusi imaju također svoje projektile sada u Siriji.

- Izrael će se držati svojih 'crvenih linija' – kazao je Rivlin i dodao da je će Izrael, ako se pređe ta linija, “prihvatiti izazov i braniti se”. The Jerusalem Post navodi da Rivlin zna da BiH ima dobre odnose sa Iranom.

- Ono što želimo je da BiH razumije našu zabrinutost – kazao je izraelski predsjednik.

- Razumjeli smo poruku – uvjeravao ga je Ivanić, kako navodi ovaj izraelski list. List navodi da su njih dvojica razgovarali i o sličnostima dvije zemlje koje su multikulturalne i multietnične.

Ivanić je, kako ga citiraju izraelski mediji, kazao da je prije 20 godina u BiH bio strašni rat u kojem je ubijeno 100.000 ljudi “uglavnom zbog etničkih razlika” te da je “BiH danas normalna zemlja”.

- Postoje određeni pogledi, ali ono što je važno je povjerenje kojeg, nažalost, još nema dovoljno - kazao je Ivanić.

Rivlin je također naglasio važnost povjerenja i rekao da su “Izraelci i Palestinci potrošili 150 godina razgovarajući o rješenju sukoba, a da bi umjesto toga trebali raditi na izgradnji povjerenja”.

- Moramo naći način da živimo skupa. Ako vi u BiH možete živjeti zajedno, onda možemo i mi. Vi ste to postigli, a to možemo i mi – kazao je Rivlin kojeg je Ivanić pozvao da posjeti BiH i uručio mu kopiju poznate sarajevske Hagade.

Izvor: Faktor

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

BiH

14.03.2017 12:11

Ovi zidovi govore o toleranciji medjusobnom razumijevanju a kradu palestinsku zemlju i ubijaju palestinsku djecu.

ODGOVORITE
Name

popara

14.03.2017 12:34

Na duze staze Izraelci ce se morati preseliti,mozda u Ameriku.Skupa je ova drzava a i nastala je na nepravdi,bas kao i Amerika koja je otela zemlju Indijancima.

Name

Sarkasticni Sasa

14.03.2017 12:13

Bas me zanima dali je Ivanic usaglasio svoj stav o 'razumnjevanju Rivlina' sa druga dva clana predsjednistva BH ili iznosi svoj licnii stav tj. poristi razgovor da iznese svoje privatno misljenje.

ODGOVORITE
Name

Kiki

14.03.2017 12:28

Sve izbjeglice nabroja al zaboravi 2 miliona Palestinaca da spomene...zidovska posla.

ODGOVORITE
Name

Maša

14.03.2017 12:35

Bitno je preuzeti cionističke veze od Milokrada.

ODGOVORITE