Erdogan s Putinom da bi prekorio EU

Sirijski sukob biće jedna od glavnih tema predstojećih razgovora Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdoana u Moskvi, navodi "Dejli ekspres".

Svijet 10.03.2017 | 08:31
Erdogan s Putinom da bi prekorio EU
Osim toga, list piše da turske vlasti nameravaju da iskoriste ovaj susret da bi još jednom izrazile svoje nezadovoljstvo politikom Brisela.

Zbog rasta napetosti između Brisela i Ankare, Redžep Tajip Erdoan odlučio je da ojača veze sa Vladimirom Putinom, smatra "Dejli ekspres". Ovog petka u Moskvi će biti održan sastanak dvojice lidera i, kako navodi list, turske vlasti namjeravaju da ga iskoriste kako bi pokazale svoje nezadovoljstvo Evropskom unijom.

Glavna tema razgovora najvjerovatnije će biti sukob u Siriji. Predsjednici takođe planiraju da razgovaraju o izgradnji nuklearne elektrane "Akuju" i gasovodu "Turski tok", koji će ojačati poziciju Rusije na evropskom tržištu. Јedna od "intriga" razgovora je moguća prodaja Turskoj najnovijih ruskih sistema S-400.

U međuvremenu, prema pisanju lista, prije predstojećeg sastanka dvojice lidera, turske vlasti nisu propustile priliku da "prekore" EU. Ove nedЈelje došlo je do skandala kada je Erdoan uporedio aktuelnu vladu Njemačke sa nacistima. I bez toga složeni odnosi među dvije NATO saveznice pogoršali su se nakon hapšenja njemačkog novinara u Turskoj.

Ranije su izvori iz turske Vlade saopštili za "Dejli ekpres" da se u zemlji "akumulira bijes" prema Evropskoj uniji. Oni tvrde da Brisel pokušava da optuži Ankaru za narušavanje migracionog dogovora i da ne izdvaja obećana sredstva, dok sama Turska mora svake godine da potroši milijarde na izdržavanje tri miliona izbjeglica.

(Sputnjik)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

BL CZ

10.03.2017 08:29

Još da vrate Babu i maknu Alijinog Baketa,majka ga pozlatila, eto i nama prosperiteta.

ODGOVORITE
Name

Piksi

10.03.2017 08:31

Aja Sofija, Konstantinopolj, Vizantija.

ODGOVORITE
Name

Borac

10.03.2017 09:15

Erdogan govori sto Putin misli. Malo po malo ode EU pod šapu ruskog medvjeda. Tresu se gace Klintonovih poltrona i fasista. Drz se zuti....

ODGOVORITE
Name

Xx

10.03.2017 09:47

Tako je Borac samo se ti nadaj. Zna ono u nadi se i umire .

Name

Re.borac

10.03.2017 10:46

Bice bice kako ti kazes. Ja do podne ja do iza podne ja za neku godinu