Skandalozna presuda Suda BiH

- Nakon što je Sud BiH za zločine nad srpskim civilima u selu Kukavice kod Rogatice osudio samo Emira Drakovca, a osobodio trojicu pripadnika tkz. Armije BiH oštro je reagovalo Regionalno udruženje logoraša Višegrad naglasivši da je presuda skandalozna.

Republika Srpska 09.03.2017 | 21:08
Skandalozna presuda Suda BiH
Logoraši su ogorčeni oslobađajućom presudom pripadnika tkz. Armije BiH Muhameda i Tarika Šišića i Aziza Šuše koji su oslobođeni optužbe za zločin u Kukavicama u kome je 27.avgusta 1992. godine ubijeno 26, a ranjeno 80 srpskih civila u izbjegličkoj koloni koja se kretala iz Goražda prema Rogatici.

Predsjednik regionalnog udruženja logoraša Dragiša Andrić kaže da je presuda zaprepašćujuća i sramna.

„Radi se o civilnoj koloni izbjeglica iz Goražda koji putuju automobilima , traktorima i autobusom. Postupajući sudija i predsjednik Sudskog vijeća Davorin Jukić počinioce zločina nad srpskim civilima brani bolje nego advokati. U izjavi kaže da su oni bili u zabludi jer je prethodni dan tim magistralnim putem prošla kolona VRS pa su tako mislili da je i ovo vojna kolona. Kako je to moguće", pita se Andrić.

Presuda je zaprepastila i Veljka Lasicu koji se tog kobnog dana nalazio u koloni u automobilu kad se na njih sručila kiša metaka i granata.

„ Tada sam ranjen i ostao sam teški invalid. Sve je gorjelo i ljudi i asfalt i automobli i traktori. Ko je izašao iz vozila bio je ubijen na cesti, ranjenici su tražili spas koga nije bilo. Ipak je jedan dio nesretnika, među kojima sam i ja, uspio da se dočepa Rogatice. Preživio je i vozač autobusa koji je ranjen i na felgama dovezao vozilo u Rogaticu sa ranjenim i mrtvim civilima“, ispričao je Lasica.

Povodom presude oglasila se i boračka organizacija Rogatice koja je istakla da su borci zapanjeni i ogorčeni sramnim primjerom pristrasnosti Suda BiH.
"Nama Srbima se pripisuju ratni zločini čak i za tjelesne povrede prema pripadnicima druge strane u ratu, a diverzanti tkz. Armije BiH se oslobađaju čak i kad sud utvrdi da su pobili civile“, stoji u saopštenju opštinske boračke organizacijej Rogatica.

BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Igor

10.03.2017 00:56

Citav Sud BiH je skandal i sluzi samo sebi.

ODGOVORITE
Name

33

10.03.2017 04:02

Trazice Bakir reviziju.

ODGOVORITE
Name

replikar

10.03.2017 06:22

Pa nemojte tako. To su naša braća Bošnjaci. Oni nam žele samo dobro. Oni nas vole. Ne daju da se odvojimo. Krivo im. Neki od nas žele s njima skupa. Da grade bratstvo i jedinstvo. E moj Srbine nikad pameti doći nećeš.

ODGOVORITE
Name

Ahha

10.03.2017 06:40

Čudo da ste preživili sve to.a i ti tako ranjen i teški invalid pa se izvukao

ODGOVORITE
Name

Re.

10.03.2017 10:34

To se moze reci i za tebe