Svečano obilježen Dan distrikta

Svečanom akademijom u brčanskom Domu kulture danas je obilježena 17-godišnjica uspostave Brčkog kao distrikta BiH.

Bosna i Hercegovina 08.03.2017 | 18:58
Svečano obilježen Dan distrikta
Bez obzira na sve teškoće politički subjekti u Brčkom su svjesni odgovornosti pred građanima koji s pravom traže, prije svega, više radnih mijesta, bolje uslove života i socijalnog staranja, pa je uz stabilne institucije i međuetničke odnose, ekonomski razvoj prvi prioritet, poručili su u obraćanjima na svečanoj akademiji gradonačelnik Siniša Milić i predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Predsjednik Skupštine Republike Srspke Nedeljko Čubrilović je istakao da je Brčko izuzetno važno za politički i teritorijalni kontinuitet Republike Srpske koja uvažava ustavnu poziciju distrikta, a predsjedavajući arbitar Klint Vilijamson je podsjetio da je Konačna arbitražna odluka Tribunala za Brčko i dalje na snazi a njegov mandat nepromijenjen.

„Taj proces je toku i trajaće sve dok supervizor za Brčko zajedno s visokim predstavnikom u BiH ne utvrdi da su ispunjeni svi kriterijumi da bi se okončao mandat i stekli uslovi za zatvaranje Tribunala“, rekao je Vilijamsom.

Među brojnim zvanicama akademiji su prisustvovali visoki predstavnik Valentin Incko, šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i supervizor za Brčko Brus Berton.       

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar