Bosić: Pravda neće biti ispunjena

I nakon 24 godine rodbina 13 srpskih boraca, koje su nakon zarobljavanja na današnji dan 1993. godine u brčanskom selu Boderište pripadnici tzv. Armije BiH, mučili, ubili i masakrirali, traži kaznu za počinoce ovog stravičnog zločina. Parastosu na mjesnom groblju prisustvovao je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić, koji je naglasio da je tu kao komšija, koji je bio svjedok ratnih dešavanja na tom području. Parastosu su prisustvvali i gradonačelnik Brčkog Sinića Milić, kao i predstavnici vlade RS i izaslanik predsjednika RS.

Republika Srpska 08.03.2017 | 17:01
Bosić: Pravda neće biti ispunjena
"Bespredmetno je više ukazivati na nerad brčanskog tužilaštva i sudova u pogledu kažnjavanja počinilaca ovog zločina. Kao boračka organizacija imamo osjećaj da su se lokalni političari dogovorili sa tužilaštvom i sudom,da jedni druge ne diraju. Što je urađeno,urađeno je. Devedeset odsto do sada procesuiranih su Srbi. Pravosuđe u Brčkom po ovom pitanju ništa ne radi i ja sve manje vjerujem da će bilo šta i uraditi”, rekao je predsjednik lokalne boračke organizacije Živan Ilić.

Aleksandra Tanasić, koja je imala osam godina kada je njen otac Miroslav Pudić ubijen, ipak ne gubi nadu da će se odgovorni za zločin naći pred licem pravde.
"Mi se već 24 godine ovdje na groblju okupljamo, palimo svijeće, a kazne za zločince nema. Očekujem da će se, uprkos svemu, ipak uskoro suočiti sa pravdom“, rekla je Aleksandra.

Mladen Bosić koji redovno prisustvuje ovom parastosu. To je učinio i ovoga puta i jasno poručio da nije došao kao političar i stranački čovjek, već kao komšija koji je bio svjedok događaja iz tog vremena.

"Nažalost to nas sve podsjeća na vrijeme kad ljudi postaju zvjeri. Odavde zaista ne želim da pošaljem poruku mržnje niti da podgrijavam mržnju prema drugima, ali je jasno da ovozemaljska pravda neće nikada biti ni u pola ispunjena. Ovakvi događaji uvijek treba da nas podsjećaju šta su ljudi, a šta su neljudi“, poručio je Bosić.
 
I ovog 8. marta sjenima stradalih komšija poklonio se i Petar Đokić, ministar energetike u Vladi RS, zajedno sa kolegama Milenkom Savanovićem i Predragom Gluhakovićem, ministrima za boračka pitanja, odnosno za trgovinu i turizam.

„Nažalost, pravosuđe Brčko distrikta, BiH, ali ni Haški tribunal nisu dali odgovor za ovaj  stražni zločin. A jedini mogući odgovor je da počinioci dobiju zaslužene kazne“ rekao je Đokić.

Na Spomen obilježju u Grbavici podignutom za 65 poginulih srpskih boraca ovog i susjednih naselja položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hm

08.03.2017 16:34

Drugi procesi bolje napreduju jer su civili u pitanju. Vjerovatno zato.

ODGOVORITE
Name

Leko

08.03.2017 16:39

Zar je moguce da nitko nije odgovarao za taj zlocin dosli u srpsko Bodariste i pobili stanovnike.

ODGOVORITE
Name

sudija

08.03.2017 16:48

Brčansko sudstvo BIH sudstvo sud u Hagu svi protiv srba???????stvarno bezobrazno Hejbet vojnika pobijeno a niko ne odgovara???????Pod hitno tražiti moratorij na suđenje srba dok se ne izjednačimo sa ostalim.naravno po popisu iz 91.

ODGOVORITE
Name

on

08.03.2017 21:21

Bosić već zna da neće.

ODGOVORITE
Name

komsija

09.03.2017 08:40

Ja sam svoj zivot prove u njemakoj i kao sto znate da je crkva i vjera bila zaostavita u skolama a i privatno. Ali iz pouka iz drugog svjetkog rata da vladajuce mafije samo kazu ono od cega imaju profit. Ja se bojim da se danas crkve ne iskoristi i tu svrhu. Sta vrijedi sto sam ja ucio istoriu i geograufiju kad je izdavac bila KPJ. Danas u BIH imamo 3 KPJ i sve su pametnije jedna od druge. Crkve su uvijek bile nesto na sto se vjernici mogu osloniti a kod nas???????

ODGOVORITE