Njemačka osuđuje Erdoganovu izjavu

Šef kabineta njemačkog kancelara Angele Merkel Peter Altmajer osudio je izjavu turskog predsjednika Tajipa Erdogana, koji je optužio Njemačku "za nacističku praksu", dan nakon što je lokalna uprava u toj zemlji spriječila obraćanje turskog ministra na skupu uoči referenduma u Turskoj.

Svijet 06.03.2017 | 10:59
Njemačka osuđuje Erdoganovu izjavu
On je rekao da je izjava Erdogana "apsolutno neprihvatljiva".

Altmajer je rekao televiziji ARD da se Njemačka ne može nadmašiti u smislu vladavine prava, tolerancije i liberalnosti.

Altmajer je dodao da je Vlada NjEmačke je u kontaktu sa turskom Vladom.

"Postaraćemo se da se i u Ankari prepozna i razumije značaj problema onoga što se događa posljednjih dana", rekao je on, prenio je AP.

Njemačko-turske diplomatske tenzije su porasle zbog planova Turske da se njihovi ministri obraćaju na skupovima u Njemačkoj u okviru podrške predstojećem referendumu o ustavnim promjenama, koje predviđaju veća ovlaštenja za turskog predsjednika, podsjeća AP.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Teta Angelca,

06.03.2017 17:08

Nema sta da se opravdava ,nikome srtancu :ona samo odgovara svome narodu:i basta...

ODGOVORITE
Name

Dada

07.03.2017 06:52

Ako je neka drzava tolerantna onda je to Njemacka. Zivim vec 25 godina tu i ured vise stranci imaju prava i mogu raditi sta hoce nego sami nijemci. Posebno turci nemaju sta da se zale. Sve im je dozvoljeno i tako se i ponasaju. U Turskoj nebi smijeli i imali pravo na stvari koje su im ovdje dozvoljene. Tako neka se zapitaju malo...neka on dopusti da nijemci ili bilo koja druga nacija trazi neka prava u Turskoj, bilo sta. Nesmijes se javit. On sanja izgleda onih 500 godina vladavine...

ODGOVORITE