Hiljade građana protiv korupcije

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice rumunske prijestonice Bukurešta u znak podrške Nacionalnom antikorupcijskom direktoratu /DNA/, zahtijevajući da državne institucije budu oslobođene od političkog uplitanja.

Svijet 06.03.2017 | 07:26
Hiljade građana protiv korupcije
Demonstranti su duvali u pištaljke noseći rumunske i američke zastave na trgu Pobjede na kome su i institucije Vlade. Odatle demonstranti su se zaputili prema zgradi parlamenta.

Demonstranti su uzvikivali "Rumunijo, probudi se!" i "Želimo pravdu, ne korupciju"!Ovo je posljednji u nizu antivladinih protesta u Rumuniji.

Masovni protesti izazvani su sada već povučenim vladinim dekretom o dekriminalizaciji nekih krivičnih djela iz oblasti korupcije. Međutim, Vlada lijevog centra i dalje planira da uvede tu mjeru u parlament kao nacrt zakona.

Demonstranti su obećali da će ovi protesti označiti novu eru u rumunskoj politici, prenosi AP.

DNA je rumunska agencija zadužena za sprečavanje, istragu i procesuiranje slučajeva korupcije kao što su mito, pronevjera i ucjena, a koji su rezultirali materijalnom štetom većom od 200.000 evra, ili u kojima vrijednost u formi novca ili roba premašuje 10.000 evra.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar