Vremena partija, a ne proizvodnje

U prostorijama „Poslovnog inkubatora“ u Trebinju održana je 13. Skupština Udruženja inovatora istočne Hercegovine, na kojoj je najviše pažnje posvećeno radu ovog udruženja u proteklom periodu, ali i istaknuta nedovoljna podrška za realizaciju projekata.

Republika Srpska 02.03.2017 | 22:25
Vremena partija, a ne proizvodnje
Predsjednik Udruženja inovatora istočne Hercegovine Borko Bablja kaže da uprkos brojnim nagradama, ovo Udruženje opstaje samo zahvaljujući entuzijazmu njegovih članova, jer živimo u vremenima u kojima su partije i partijska teme važnije od proizvodnje. Babalj je rekao da je njegova posljedna inovacija naočela bez okvira zajedno sa Fakultetom za prizvodnju i menadžmentom dovedena skoro do serijske proizvodnje, ali da još ima posla da se čitava priča zokruži.

“Stvarno sam prezadovljan, a imam čak i nešto da poboljšam na njima, da to bude dobra stvar. Ali, znate da su ovo partijska vremena, uvijek se nađu neke partijske teme i za proizvodnju nije vrijeme, a mi koji se bavimo nije lako, ovdje stvarno treba podrška, pomoć. Ukoliko imamo novca možemo odraditi samo jedan dio posla. Tu je niz nekih obaveza, zaštita patenata, pravljenje protipova, učestvovanje na sajmovima, proizvodnje izrade alata, osvajanje tržišta, to sve prevazilazi i Udruženje i svakog poijedinca koji se time bavi”, kaže Babalj.

Skupštini je prisustvovao i najmlađi član Udruženja, devetnaestogodišnji Zoran Samardžić iz Bileće, koji je prije par mjeseci sam izgradio mini hidrocentralu.

„To je jedna protočna mini hidrocenrala, koja je u funkciji jako ekonomična. Ne zagađuje okolinu, kao što je slučaj sa hidrocentralom koja je napravljena preko puta, koja je narušila čitav eko sistem. Ona se nalazi u selu Do, 12 kilometara od Berkovića. Ima 12 volti struju čiji se niski napon koristi za osvjetljenje kuće“, istakao je Samardžić.

Udruženje inovatora istočne Hercegovine broji oko 20 članova i mogu se pohvaliti mnogobrojim nagradama.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

03.03.2017 06:25

Svaka čast!

ODGOVORITE