Sirija: 11 mrtvih uoči pregovora u Ženevi

Najmanje 11 osoba poginulo je u vazdušnim napadima u sirijskoj provinciju Idlib koju kontrolišu pobunjenici, saopštili su danas opozicioni aktivisti, a do napada je došlo pred današnji nastavak ženevskih pregovora između sirijske vlade i opozicije.

Svijet 27.02.2017 | 21:22
Sirija: 11 mrtvih uoči pregovora u Ženevi
Prema nepotvrđenim izveštajima, u napadima je ubijen i drugi čovek Al Kaide Abdulah Muhamad Radžab Abdulrahman, poznatiji pod pseudonimom Al Masri, nekadašnji blizak saradnik osnivača Al Kaide Osame Bin Ladena.

 Obaveštajna grupa SITE koja prati aktivnosti ekstremista, saopštila je, na osnovu praćenja džihadističkih profila na društvenim mrežama, da postoji mogućnost da je u noćašnjem američkom napadu ubijen zamenik vođe Al Kaide Ajmana el Zavahirija.

Najveći deo severozapadne sirijske provincije Idlib pod kontrolom je pobunjenika povezanih sa Al Kaidom, a stotine hiljada Sirijaca žive u toj provinciji kao izbeglice.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je ubijeno najmanje sedam civila i četiri neidentifikovane osobe i za napad je okrivila sirijsku vlast. Ona je navela i da je u napadu dronom ubijen jedan od lidera Al Kaide, ali nije mogla da potvrdi da je reč o Al Masriju.

Sirijska civilna odbrana, poznata kao Beli šlemovi, saopštila je da je u napadima poginulo 15 osoba.

Do napada na Idlib došlo je pred današnji sastanak delegacije sirijske opozicije sa posrednikom UN u Ženevi kojim se nastavljaju pregovori između sirijske vlade i opozicije o okončanju šestogodišnjeg rata u Siriji.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar