Dodik: Neophodno srpsko jedinstvo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da predstavnici Bošnjaka stalno nastoje da srpskom narodu pripišu genocidno određenje, što je vidljivo i iz zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije, te da je zbog svega neophodno srpsko jedinstvo.

Republika Srpska 27.02.2017 | 15:46
Dodik: Neophodno srpsko jedinstvo
"Zbog svega u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u skladu sa našim odgovornostima moramo definisati jedinstvene politike. To mora biti urađeno i zbog budućeg vremena", rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i naveo da bošnjačka politika mora biti odbačena jer se njome majorizuje srpski narod u BiH.

On je predložio da se u skupštinskim zaključcima jasno odbace politike koje sprovodi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i da budu podržane aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Dodik kaže da je neophodno zatražiti i da se organi BiH izvine Srbiji zbog nedopustivog gesta mržnje, zatim zaključiti da je nemoguće da neko predstavlja BiH ako nema Srba, kao i da bude ukinut OHR, a da Savjet za implementaciju mira prestane sa radom.

"Nakon što bude odbačen zahtjev za reviziju presude, predstavnici Republike Srpske moraju insistirati da bude uspostavljen mehanizam koordinacije u BiH, zatim usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija. Osim ovoga, moraju insistirati na sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom jer je Srpska ispunila sve uslove za aranžman sa ovom institucijom, za razliku od Federacije BiH /FBiH/", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je da tužba protiv Srbije i Crne Gore nije bila legalna ni 1993. godine, kada ju je podnio tadašnji lider Bošnjaka Alija Izetbegović.

Dodik je istakao da je iniciranjem zahtjeva za reviziju Izetbegović djelovao vaninstitucionalno i u ime jednog naroda, te da je izazvao ozbiljnu krizu.

"Bilo bi dobro i da Narodna skupština Republike Srpske obaveže sve nas da pošaljemo pisma viđenja situacije svim važnijim međunarodnim institucijama, visokom predstavniku, evropskim parlamentarcima, kongresmenima, članovima ruske Dume i svim važnim faktorima", rekao je Dodik.

On smatra da ponašnje srpskih predstavnika u institucijama BiH ne smije ići u pravcu "raspakivanja" Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da se ne smije odustati od izvornih nadležnosti koje su predviđene ovim sporazumom.

"Sjednica skupštine danas je sazvana sa najboljom namjerom - da će narodni poslanici, svjesni trenutka i odgovornosti, donijeti odluke u intersu Republike Srpske, i zbog toga pozivam na jednistvo svih političkih predstavnika. Ne smijemo odustati od suštine, a to je pozicija Srpske u BiH jer je za sve što se radi u BiH potrebna saglasnost Srpske i FBiH", kaže Dodik.

On je dodao da se ne smije zaboraviti šta je radila međunarodna zajednica i visoki predstavnici kada je riječ o kršenju Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je najbrutalniji udar na funkacionisanje institucija BiH jer je Izetbegović sa neformalnom grupom građana donio odluke bez dva konstitutivna naroda. Ovo je kulminacija stanja u kojoj se BiH nalazi od 1995. godine do danas, gdje su vjerske i političke garniture bošnjačkog naroda htjele da nam ukinu prava", smatra Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da Bošnjaci vode uvijek iste politike, od Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića, do Bakira Izetbegovića.

"Sjetimo se butmirskog procesa, reforme policije, želje za nekom funkcionalnom BiH kojoj bi Srpska prepustila sva prava odlučivanja na evropskom putu. Bošnjačke predstavnike uvijek okupi mržanja prema srpskom narodu i Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

On smatra da se ne smije steći utisak da Srpska brani BiH jer zapravo brani procedure.

Dodik je istakao da mjera srpske politike mora biti jedinstvo Republike Srpske i očuvanja Dejtonskog sporazuma.

"Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je organizovana hajka pravosudnih institucija BiH na sve iz Srpske. Može se očekivati da 11, 12, ili 15. marta obude podignuta optužnica za organizovanje referenduma", rekao je Dodik.

On kaže da se ne može prihvatiti politika po kojoj su Srbi genocidni, a prema kojoj je politika Bošnjaka "čista i dobra".

"Priča o evropskom putu prihvatljiva je za sve nas, iako u vezi sa tim nismo vidjeli uvažavanja, što je vidljivo i iz mehanizma koordinacije kojeg sada nema, ali i pokušaja oduzimanja imovine Srpske posredstvom institucija BiH. Kako je moguće očekivati da neko u ime BiH pošalje popunjeni upitnik Briselu o strukturi stanovništva bez mehanizma koordinacije?", pita Dodik.

Dodik je naveo da je Republika Srpska za put ka EU, ali da je upitna priča o atlantskim integracijama.

"Nećemo više da odlučujemo u BiH dok ne budu definisana važna pitanja za Republiku Srpsku u Narodnj skupštini Srpske", rekao je Dodik. 

Izvor: Srna

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Zdravko

27.02.2017 14:56

Napravio si najsirmasniju zemlju u evropi svojim prevarama i kradjama i ti se ko nesto brines za Republiku Srpsku

ODGOVORITE
Name

Strategija

27.02.2017 15:15

Problem mijenja većim problemom, kako bi narod zaboravio. Ali sve mi se čini da su pretjerali ovaj put, do grla je došlo.

Name

Ponesi zastavu Milorade

27.02.2017 14:57

Milorad Dodik odbija sve udare Na Bosnu i Hercegovinu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

27.02.2017 15:03

Tako je Mile! Pored političkog problema imamo i ekonomski, koji je podjednako težak. Šta ćemo sa tim?

ODGOVORITE
Name

Re

27.02.2017 15:17

U Njemacku

Name

Karadoz

27.02.2017 15:10

Na ovoj sjednici se diskutuje o sadrzaju pisma koje jos stoji zatvoreno u Ambasadi, brani se BiH, napada se revizija presude na drzavu ciji politicari jos nisu nasli za shodno da o tome raspravljaju.. Moze li se jos nekom normalnom ovo prodavati pod patriotizm?

ODGOVORITE
Name

КАРАЂОРЂЕ

27.02.2017 15:50

ЈЕСТ МАЛО НЕЗГОДНО ВИДЈЕТИ ДА СЕ СРБИ МЕЂУСОБНО НЕ ГЛОЖЕ, АЛИ ШТА ЋЕШ!?

Name

Bla bla bla

27.02.2017 15:15

Ovaj je ko istrosena gramofonska igla. Preskace!

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

27.02.2017 15:19

Sad bi ti jedinstvo sa izdajnicima. Zar nema granice licemwrju tvom?

ODGOVORITE
Name

Jag

27.02.2017 15:22

Ali ne propusta da pored "ostalih zahtjeva" ukine i ustavni sud i tuzilastvo...onako usput hahahaha.... Svako se cese gdje ga svrbi... Dodo je Bog :)

ODGOVORITE
Name

?????

27.02.2017 15:23

Kakvo jedinstvo? Jedinstvo koje će štiti tvoj kriminal?

ODGOVORITE
Name

Re

27.02.2017 16:22

Organizovani kolektivni kriminalci

Name

Maks

27.02.2017 15:28

Ne boj se dok je Zdravka Krsmanovića nikada nećete izgubiti.Rak rana szp,sve na svoju ruku.Kao da je svu pamet svijeta pokupio.A on jado sluša Bojanu!

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

27.02.2017 15:30

MA ZNAMO MI DA NAS BAKIR NE VOLI, TO MU JE U GENIMA, ALI KO JE RS NANIO VIŠE -ŠTETE, ON KOJI LAPRDA ILI OVA VLAST U RS KOJA NAS JE OSIROMAŠILA, OPLJAČKALA IMORALNO DEGRADIRALA. PRVO SE NJIH MORAMO RIJEŠITI I STRPATI U ZATVOR, A ONDA EKONOMSKI OJAČANI SE LAKO MOŽEMO BORITI PROTIV BAKIRA I NJEMU SLIČNIH, SVE DO TADA SAMO DAJEMO ALIBI OVOJ ZLOČINAČKOJ VLASTI

ODGOVORITE
Name

tuzna realnost

27.02.2017 15:31

Nejprije kradja bez granica pa zahtijev za "srpskim jedinstvom"! Kakav licemjer! Sta dolazi iza toga? Ja kazem sveopsti potop!

ODGOVORITE
Name

XYZ

27.02.2017 15:33

Prvo zakuha sa cijelim svijetom, uništi zemlju, pa onda poziva na "srpsko jedinstvo".

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

27.02.2017 15:44

Potrebno je jedinstvo i kada se trose pare.U proseku dobri smo .Ja imam 400 km pa ja i poslanici i ministri u proseku imamo oko 6000km mesecnu platu.Sjetite se malo i boraca a ne samo kada je vama kriza .Nama je od početka 92 besparica.

ODGOVORITE
Name

milojko

27.02.2017 15:50

Ja zbog tebe ne mogu mjesecno 500 km zaraditi a ti brqnis kao svoj narod ti si nas u jos vecu bijedu gurnuooo ali svakom dodje kraj

ODGOVORITE
Name

27.02.2017 15:58

Ma sacete se vi dogovoriti posto vam treba dogovor radi MMFa a mi obican narod i dalje moramo trpiti a nasa deca nece nista imati sem duga koji ste vi napravili i pokrali milijarde

ODGOVORITE
Name

Re

27.02.2017 16:21

Nema od te ljubavi nista. Vikno je njima Novalić momčaki sad nek se poziva na jedinstvo koliko hoće.

Name

cvijet

27.02.2017 16:15

Godinama prica isto,o ekonomiji rijetko,ponekad,u stilu,nece narod radi.Nedostaje ono.....za 500 km.

ODGOVORITE
Name

Krsto

27.02.2017 16:30

Komentari su sve ostriji i ostriji, bice veselo narednih mjeseci jer pljacka se kao nikad do sada, a narod sve manje i manje ima. Pri tome nece vise niko da cuti,pa ce svaki dan na vidjelo da izlazi informacija o pljacki i otimacini pojedinaca. Bahato, pravo bahato.

ODGOVORITE
Name

AR

27.02.2017 16:43

Samo da nam pobijedi nas VUCKO u srbiji I sve ce se smiriti ko da nikad nista nije bilo.Bakir dobio poene od svoih ovaca.Dodik I klapa dobili od svojih onaj Covic kobajagi nije ninacijoj strani tako da ce i on ubrati Ko ce najgore proci pa obican svijet samo ce se vjerovatno pitati sta nam se ovo dogadja

Name

Oo

27.02.2017 17:00

Kakvo crno jedinstvo

Name

lingua mendum

27.02.2017 16:56

Nepismenjace, ne mozete definisati jedinstvene politike nego jedinstvenu politiku. Ono sto je jedinstveno to je sustinski jedno pa se koristi jednina a ne mnozina. Umjesto sto si stavio naocari, bolje da si otisao na radnicki univerzitet, da regularno zavrsis bar cetiri razreda.

ODGOVORITE
Name

He he

27.02.2017 17:41

A pare da ostanu u familiji...

Name

Hoće mile

27.02.2017 17:28

Kao kod tita kad bilo:Tito to smo svi mi! Sad Dodik hoće: Dodik to smo svi mi,odnosno,kriminalci to smo svi mi. Hoće čovjek da kriminalnu odgovornost podjeli sa građanima,jedino što bi dijelio sa nama. Svi trebamo biti odgovorni,manja je kazna.

ODGOVORITE
Name

Glasači

27.02.2017 17:34

Svi oni koji glasaju za Dodika moraju biti svjesni da glasaju za liberalni kriminal. Moraju snositi odgovornost za svoj izbor. Izlaskom na lažni referendum građani su pokazali da se solidarišu sa Dodikovom kriminalnom politikom.

ODGOVORITE
Name

Hm

27.02.2017 17:40

Gladaci su ....

Name

Oo

27.02.2017 17:48

Svaka cast za ovaj tekst

Name

Re

27.02.2017 21:13

Bravo

Name

Imas ga

27.02.2017 17:45

Svi smo jedinstveni da ti moras na dozivotnu robiju.

ODGOVORITE
Name

Re

27.02.2017 21:12

Ne samo on, pola drzavne administracije mora odgovarati za pocinjene pljacke.