Crnadak: Neka Bakir povuče prvi potez

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak pozdravio je najavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je "spreman da povuče potez ka normalizaciji" odnosa u BiH, ali je dodao da ne može ništa da kaže dok ne vidi kakav će biti njegov prvi potez.

Bosna i Hercegovina 26.02.2017 | 10:15
Crnadak: Neka Bakir povuče prvi potez
"Pozdravljam njegovu najavu da napravi prvi potez, ali ne mogu ništa reći dok ne vidim kakav će biti taj njegov prvi potez. Meni je drago što imamo najavu gospodina Izetbegovića, ali teško mi je bilo šta da kažem dok ne vidim na šta je on konkretno mislio", rekao je Crnadak.

"Ja mislim da svako normalan očekuje da se stvari vrate u normalu, da se bavimo ekonomijom, borbom protiv korupcije i evropskim putem BiH, ali prvi potez i način na koji to treba da se uradi treba da dođe od onih koji su do ovog i doveli", rekao je on.

Na pitanje da li će se on i ostali predstavnici Saveza za promjene odazvati sjednici Savjeta ministara BiH u utorak, Crnadak je naglasio da će "vidjeti kako će se sve dalje kretati".

"Niko nema želju da dodatno komplikuje stvar, da pravi dalje eskalacije, ali ponavljam, što se tiče smirivanja stvari prava adresa su oni koji su ovo i započeli", dodao je on.

Crnadak je potvrdio da će pozvati ambasadorku BiH u Holandiji Mirsadu Čolaković "na konsultacije", i dodao da je razlog za to nesprovođenje njegove instrukcije i "opšta situacija po pitanju revizije".

Na pitanje jesu li moguće sankcije protiv Čolaković, Crnadak je odgovorio:

"Neću unaprijed da govorim, vidjećemo".

Izetbegović je sinoć izjavio da je spreman da povuče prvi potez koji će voditi ka normalizaciji situacije u Bosni i Hercegovini.

On je rekao da će to učiniti vrlo rado, ali je dodao da misli da će biti potreban jedan period da se strasti smire.

"Ja razumijem kolege sa srpske strane, ali njihova reakcija je pretjerana. Bezrazložno je napuštati funkcije, jer sam ja uradio ono što oni nisu htjeli", rekao je Izetbegović. 

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

sve je moguce

26.02.2017 09:23

Mozda se i desi sve je danas moguce na BiH politickoj sceno !

ODGOVORITE
Name

ja

26.02.2017 19:56

Ne kontam sta da se vrati u normalu, odnosno sta je to normala u BiH

Name

Revizor

26.02.2017 09:31

Bakire, povuci reviziju odmah, svakako će ti je sud odbaciti. To je jedino mogući prvi korak ka normalizaciji odnosa u BiH.

ODGOVORITE
Name

Aco

26.02.2017 09:45

A ako ne odbaci?

Name

Gavrilo Princip

26.02.2017 10:05

Ne opterećujte Bakira, on je to morao da uradi, da bi bila zadovoljena "istina i pravda"! On je uvijek na toj strani, a, onako uzgred, ukrade koju milijardu od humanitarne pomoći, pa skloni u Tursku, kod Erdogana. Samo on i njegovi istomišljenici smiju da za presudu kažu da je "politička" i nepravedna, dok se niko drugi ne smije usuditi da, ne daj bože, nešto u njoj ospori, jer se odluke takvoga suda ne smiju negirati, inače će se krivično odgovarati. Babov sin i sljedbenik će tjerati po svome, samo da pokuša "preživjeti" i sljedeće izbore. a narod je, baš svuda, "stoka sitnoga zuba", takvi smo i bićemo vijekovima.

Name

Mislim-Man

26.02.2017 09:45

Pa jednostavno je povući prve poteze. Prvo: Svi napuštaju vlast, ministri, predsjednici i svi savjetnici vozači sekretarice. Drugi korak: Stranke se pretvaraju u nevladine organizacije i traže licencu za legalni rad, Uslov: Više nacionalna struktura u strankama i ne zapostavljenost žena. Treci korak: Niko iznad 50 godina nije podoban ni za ministarstvo ni za parlament ni za predsjednika. 4 korak: Predsjednici i stranke trebaju imati transparentni program sa mogućnošću kontrole interpretacije i ostvarivanja iste sa bodovnom kategorizacijom i procenualnom ocjenom ostvarenog. Jedino tako se ova bosanskohercegovačka korida neće vrtjeti u krug iz decenije u deceniju ... I jedino tako nikom više neće biti stalo do rata i tuŽakanja učiteljici i sudovima

ODGOVORITE
Name

Re

27.02.2017 11:46

Probudi se,zakasničeš na posao.

Name

dado

26.02.2017 10:02

Ma da ti se sakrij iza drveta, a ja cu te traziti. Igraju se zmurke a narod nikako da progleda .

ODGOVORITE
Name

Markan

26.02.2017 10:41

Izjava g-dina Crnatka je sasvim korektna. Tasko se vodi razumna politika i stremljenje ka smirivanju napete situacije izazvane zahtjevom bošnjačke strane za reviziju presude protiv Srbije.

ODGOVORITE
Name

Luka

26.02.2017 12:33

Ako ti je toliko drag vodi ga kuci.bas lijep covjek i pametan.

Name

vaga

26.02.2017 18:13

Ovdje u najmanju ruku postoji politicka odgpvornost Bakira Izetbegovica. Debelo je prekoracio ovladtenja i mora se pokrenuti inicijativa za njegovu smjenu.

ODGOVORITE