U kamionu nađeni Afganistanci

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo sinoć su prijavili SIPA-i da su u kamionu koji je zaustavljen pronađena dva državljanina Afganistana. Oni su nakon razgovora sa pripadnicima SIPA-e smješteni u azilantski centar.

Bosna i Hercegovina 25.02.2017 | 19:28
U kamionu nađeni Afganistanci
"Istraga je u toku, a nakon njenog završetka biće poznato da li je u pitanju krijumčarenje ljudi, te zbog čega su i na koji način strani državljani došli u BiH", kazali su za Klix.ba iz SIPA-e.

Vozač kamiona koji je prevozio Afganistance je državljanin Moldavije. Takođe, nije poznato ni gdje je kamion sa stranim državljanima prešao granicu BiH.

Osim toga, iz Granične policije BiH saopšteno je da su u jutarnjim satima, u subotu, u blizini graničnog prijalaza Rača otkrivene dvije grupe iliegalnih migranata.

"Dvadeset osoba afro-azijskog porijekla predato je pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH koji su pokrenuli proces readmisije osoba propisane Sporazumom o readmisiji sa Republikom Srbijom", kaže se u saopštenju. 

U februaru ove godine zabilježeno je devet slučajeva ilegalnog prelaska državne granice prilikom čega je otkriveno 13 državljana Pakistana, pet Afganistana, tri Sirije, dva Alžira i po jedan državljanin Iraka, Irana i Palestine.

"Bosna i Hercegovina, kao ni susjedne zemlje, nije izložena masovnom migracijskom pritisku. Aktuelna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje duže vrijeme boravi veći broj migranata ukazuje na moguće aktivnosti migranata i pronalaska alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i BiH.

Posljednji evidentirani slučajevi u februaru 2017. ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU", navodi se u saopštenju.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Trge

25.02.2017 19:34

Tom kamiondziji 5 godina strogog zatvora, pa da vidim koji je sledeci koji ce ih prebacivati.

ODGOVORITE
Name

Dodik

25.02.2017 20:05

Molim nemoj tako prema kolegi!

Name

Igor

26.02.2017 00:13

Evo jos jedan sudija.